Letnie obiady to nie lada wyzwanie. Gdy upał doskwiera, nie chce się ani jeść, ani gotować. Warto skorzystać z sezonowych, świeżych produktów.

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pestoNajlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten klasyk w nieco urozmaiconej wersji – z ukochaną fasolką szparagową zamiast mizerii. Młode ziemniaczki po upieczeniu są jeszcze lepsze, a towarzystwo pesto sprawia, że danie nabiera zupełnie innego charakteru. Szczególnie polecam z pesto kolendrowym, ale każde zielone (np. pietruszkowe czy bazyliowe) będzie pasować.

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym:

  • ok. 500-600 g młodych, niewielkich ziemniaków
  • ok. 300 g fasolki szparagowej
  • 2-4 jajka
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry (użyłam kolendry)
  • garść migdałów lub orzechów laskowych
  • ok. 2 łyżki parmezanu (pokruszonego)
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek
  • olej do ziemniaków (może być smakowy np. czosnkowy lub ziołowy)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Młode ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie wycieramy i przekrajamy na połówki (większe na ćwiartki). Układamy przekrojeniem do góry w blaszce. Spryskujemy olejem (jeśli nie mamy spreju, dodajemy 1-2 łyżki i mieszamy) i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 30-45 minut (aż do zarumienienia). W tym czasie przygotowujemy pesto. Do misy blendera lub malaksera wkładamy pęczek natki kolendry lub pietruszki. Dodajemy orzechy, parmezan, czosnek i wlewamy sok z cytryny oraz oliwę. Blendujemy i przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Gdyby pesto było zbyt gęste, możemy dodać więcej oliwy.

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut (gdy nie jest świeża, może potrzebować ciut więcej, młoda powinna być gotowa w 5 minut). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wbijamy jajka i smażymy do czasu, aż białko się zetnie. Posypujemy solą i zdejmujemy z patelni. Upieczone ziemniaki mieszamy z ugotowaną fasolką i pesto (nie musimy użyć całego pesto). Podajemy z sadzonym jajkiem (jajkami). Do zestawu świetnie będzie nadawała się też prosta sałatka z pomidorów i drobno pokrojonej w kostkę cebulki szalotki.

 

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych