Wysoki sernik czekoladowy z mascarponeOstatnio naszła mnie ogromna ochota na sernik czekoladowy. Nie jestem mistrzynią serników – to ciasta, które zawsze sprawiały mi największy problem, dlatego robię je rzadko. Ten, jest zdecydowanie inny niż tradycyjne polskie serniki. Zwarty i bardzo kremowy, dzięki dodatkowi serka mascarpone. No i ta słodycz czekolady! Bardzo syty, a jednocześnie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 500 g białego sera na sernik – zmielonego
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru orzechowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Spód:

  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 kostki masła (50g)

Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ser, jajka i mascarpone z lodówki – muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy na okruszki (jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu rozkruszamy ciastka za pomocą wałka, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy okruchy rękami). Jeśli są zbyt mało zwarte możemy dodać odrobinę więcej masła. Wylepiamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20-22 cm). Podpiekamy przez 10 minut w temp. 170°C.

Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze części, 2 łyżki masła i likier (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub paroma kroplami ulubionego aromatu). Podgrzewamy na małym  ogniu cały czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wszystkie składniki miksujemy jak najkrócej – do czasu połączenia się składników. Wlewamy powoli śmietankę z czekoladą (może być lekko ciepła) i miksujemy ponownie (również nie zbyt długo). Masę przelewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy wodę w czajniku na wrzątek. Tortownicę wstawiamy do innej – pustej i większej formy o dowolnym kształcie, a następnie wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika. Otrzymamy w ten sposób kąpiel wodną. Wstawiamy sernik w kąpieli do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy 55-60 minut (nie otwieramy piekarnika przez całe pieczenie). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu w piekarniku wstawiamy na noc do lodówki (lub na co najmniej 6 godzin). Dekorujemy ulubionymi, świeżymi owocami. Smak sernika czekoladowego doskonale zrównoważą truskawki, czereśnie, maliny czy borówki.

Wysoki sernik czekoladowy z mascarpone

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
300 kcal 6280 kcal
Węglowodany
19 g 394 g
w tym cukry
8 g 168 g
Tłuszcz
22 g 456 g
w tym kwasy tł. nasycone
4 g 80 g
Białko
7 g 146 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
1 g 26 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!