Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpetyPulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie rozpadają. Teraz wiem, że muszą być wrzucane surowe, pojedynczo, wprost na malutkie bąbelki wrzątku. Dzięki temu zachowają kształt i będą wprost rozpływały się w ustach. Smak pulpecików koperkowych przypomina mi dzieciństwo i chętnie będę do nich często wracać. To także doskonałe danie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie powinny jeść smażonego czy też pieczonego mięsa.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka)
  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka (lub 1/3 chałki)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego (ugotowanego na włoszczyźnie)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól, pieprz

Mięso wieprzowe, cebulę, czosnki oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i pół pęczka posiekanego koperku. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Zagotowujemy bulion warzywny (jeśli mamy ochotę możemy zetrzeć do niego na tarce warzywa lub samą marchewkę z gotowania bulionu). Wrzucamy pulpeciki pojedynczo wprost na małe bąbelki wrzątku – uważając, aby nie przerwać wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Masło ucieramy z mąką tworząc zacierki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy, aby rozpuszczone zagęściły sos. Dodajemy pozostałe posiekane pół pęczka koperku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Pulpeciki w sosie koperkowym najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpety

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych