Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz to jedna z moich ulubionych, polskich ryb. Rzadko sobie na niego pozwalam, ale widząc świeże ryby nie mogłam się oprzeć. Tym razem sandacza podałam z sosem kurkowym. Okazało się, że taki sos pasuje nie tylko do polędwiczek, ale idealnie łączy się także z mięsem białej ryby. Sandacz w sosie kurkowymTeraz gdy mamy sezon na kurki, taki śmietanowy sos jest niezastąpiony. Smakuje wybornie. W eleganckiej wersji możemy podać go z dowolną rybą lub pieczonym mięsem, a na co dzień świetnie pasuje także do zwykłych klusek, leniwych czy nawet placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 4 filety sandacza lub innej białej ryby (ze skórą)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sos kurkowy:

  • ok. 300-400 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kurki przebieramy i dokładnie myjemy (najlepiej pojedynczo). Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy w nim na 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i osuszamy. Cebule kroimy w kostkę i  podsmażamy na oleju rzepakowym ok. 2 minuty, aż do zeszklenia. Po tym czasie wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku. Dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Kurki delikatnie oprószamy mąką, ponownie mieszamy i dolewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz solimy i pieprzmy do smaku.

Sandacza myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Kroimy na porcje. Skórę nacinamy ostrym nożem w 3-4 miejscach. Solimy oraz pieprzymy z obu stron oraz skrapiamy sokiem z cytryny od strony mięsa. Zostawiamy na 5 minut w lodówce. Olej rzepakowy silnie rozgrzewamy. Rybę smażymy najpierw od strony skóry przez 7-8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Usmażoną rybę polewamy sosem.

Sandacz w sosie kurkowym
Sandacza w sosie kurkowym najlepiej podać z ziemniakami z wody i ulubionymi gotowanymi warzywami lub sałatką.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Sandacz w sosie kurkowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie miałam okazji jeść tej ryby, ale połączenie z kurkami bardzo mnie zaskoczyło:) Ciekawi mnie smak, bo wygląda genialnie! 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Wygląda wybornie, a sandacza uwielbiam 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Sandacza jadam rzadko, ale bardzo go lubię. Sos kurkowy uwielbiam, do wszystkiego. Podsumowując mój przydługi wywód: ależ miałaś pyszniutki obiadek 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Sos kurkowy uwielbiam, ale z rybą jeszcze nie próbowałam go łączyć. Jak widać – danie wygląda fantastycznie, zatem muszę wybrać się po sandacza 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Bardzo smaczny pomysł na obiad:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    A ja nigdy nie jadłam sandacza. Chętnie bym spróbowała, bo z kurkami prezentuje się bardzo smakowicie 🙂

  7. Nie jadłam jeszcze nigdy sandacza, ani ryby połączonej z grzybami, bardzo zaskakujący, ale smaczny przepis 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Nashelly napisał/a:

    Pyszności… Delikatna ryba i aromatyczny sos. Uwielbiam!

  9. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    słyszałam, że już są pierwsze kurki w lasach!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Już od dwóch tygodni, teraz jest ich wysyp na straganach i bazarkach (a nawet w tesco widziałam dziś po 9,99 za łubiankę)

  10. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Jestem fanką sosu kurkowego, ale jeszcze z rybą nie miałam przyjemności jeść 😀 Muszę koniecznie spróbować 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Pysznie wygląda. Ciekawa jestem rybki w sosie kurkowym, nigdy takiego połączenia nie próbowałam.
    Pozdrowienia 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    kurki<3 szkoda, że w tym roku jeszcze ich nie jadłam, ale pora to zmienić!:)

  13. Natalia - Poezja Smaku nathalia8 napisał/a:

    oj zajdłoby sie ..pieknie wyglada i zdecydowanie by mi smakowalo…:)

  14. Sos kurkowy chodzi za mną od dłuższego czasu. Chyba od momentu, kiedy kupiłam je w tym sezonie pierwszy raz. Dziękuję 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Ale apetyczne!

  16. Natalia - Poezja Smaku Paulina M napisał/a:

    Ehh gdyby tylko ktoś mi przygotował taką rybkę… 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Zmieniłaś obiektyw? Wydaje mi się, że zdjęcia mają większą GO. Bardzo ładnie!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Wciąż ten sam – stałka 🙂 tutaj użyłam niskiej wartości przysłony, stąd rozmazanie tła 🙂 choć na nowy oiektyw mam chrapkę 😉

  18. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Kocham sandacza, uwielbiam kurki. Czytam książkę z filozofii “O szczęściu” Tatrakiewicza. Dziś był rozdział o przyjemności: to danie do nich należy:)

  19. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Tatarkiewicz – oczywiscie

  20. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Mmmmm…ulubiony sos kurkowy i to w takim pysznym połączeniu…

  21. Natalia - Poezja Smaku cichy napisał/a:

    Fajne połączenie. Ryba – dla mnie jak najbardziej, dla żony raczej nie! Ale kto wie, czy kurki nie przechylą szali 🙂 Tak czy siak – muszę spróbować. ps…Piękne zdjęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)