Sandacz to jedna z moich ulubionych, polskich ryb. Rzadko sobie na niego pozwalam, ale widząc świeże ryby nie mogłam się oprzeć. Tym razem sandacza podałam z sosem kurkowym. Okazało się, że taki sos pasuje nie tylko do polędwiczek, ale idealnie łączy się także z mięsem białej ryby. Sandacz w sosie kurkowymTeraz gdy mamy sezon na kurki, taki śmietanowy sos jest niezastąpiony. Smakuje wybornie. W eleganckiej wersji możemy podać go z dowolną rybą lub pieczonym mięsem, a na co dzień świetnie pasuje także do zwykłych klusek, leniwych czy nawet placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 4 filety sandacza lub innej białej ryby (ze skórą)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sos kurkowy:

  • ok. 300-400 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kurki przebieramy i dokładnie myjemy (najlepiej pojedynczo). Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy w nim na 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i osuszamy. Cebule kroimy w kostkę i  podsmażamy na oleju rzepakowym ok. 2 minuty, aż do zeszklenia. Po tym czasie wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku. Dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Kurki delikatnie oprószamy mąką, ponownie mieszamy i dolewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz solimy i pieprzmy do smaku.

Sandacza myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Kroimy na porcje. Skórę nacinamy ostrym nożem w 3-4 miejscach. Solimy oraz pieprzymy z obu stron oraz skrapiamy sokiem z cytryny od strony mięsa. Zostawiamy na 5 minut w lodówce. Olej rzepakowy silnie rozgrzewamy. Rybę smażymy najpierw od strony skóry przez 7-8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Usmażoną rybę polewamy sosem.

Sandacz w sosie kurkowym
Sandacza w sosie kurkowym najlepiej podać z ziemniakami z wody i ulubionymi gotowanymi warzywami lub sałatką.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!