Pizza bianca z kurkami

Pizza bianca z kurkamiPizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale!

Pizza bianca z kurkami – ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Pizza bianca z kurkami – dodatki:

  • 1 szklanka kurek
  • 2 cebule szalotki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków sera koziego lub camemberta (opcjonalnie)
  • świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Drożdże instant wsypujemy wraz z cukrem do letniej wody (powinna być lekko ciepła – nie gorąca). Mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy (najlepiej palcem lub łyżką w jedną stronę), a po połączeniu się składników wyrabiamy na jednolite ciasto (można też wyrobić wszystkie składniki mikserem z hakiem). Gdy ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli kula ciasta jest miękka, elastyczna i nie lepi się do rąk, przykrywamy ciasto ściereczką podsypaną mąką i odstawiamy na co najmniej 30-40 minut. Po tym czasie rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągamy i ugniatamy ciasto, nadając mu okrągły kształt.

Kurki oczyszczamy i płuczemy – duże sztuki możemy pokroić na połówki lub ćwiartki. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Na śmietanie układamy porwaną na duże kawałki mozzarellę i ser kozi/camembert. Rozsypujemy kurki i pokrojone w półplasterki szalotki.

Do piekarnika wstawiamy pustą, płaską blachę (tą największą) i nagrzewamy piec do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250°C) – grzanie góra-dół lub sam dół. Pod papier do pieczenia na którym leży pizza, wsuwamy duży talerz i przenosimy ją do piekarnika. Zsuwamy pizzę wraz z papierem na gorącą blachę. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż pizza zarumieni się. Przed podaniem posypujemy dodatkowo ziołami.

Pizza bianca z kurkami

Pizza bianca z kurkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Pizza bianca z kurkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Wypieki Beaty napisał/a:

    Lubię takie białe pizze 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

    Wygląda obłędnie pięknie! I zapewne jest też tak samo smaczna! :)k

  3. Natalia - Poezja Smaku Koszyk napisał/a:

    Ależ świetne ciasto i jak przyrumienione, hmmmm

  4. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    U nas raczej klasyka – sos pomidorowy, bazylia i dużo sera.
    Musimy wypróbować i na biało!
    🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Paulina Garnicka napisał/a:

    Jejku, smakuje obłędnie 🙂

  6. pizza prezentuje sie obłędnie! 🙂 chętnie bym zjadła 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Bardzo lubię takie nietypowe pizze, czemu często dawałam wyraz na moim blogu, więc nie omieszkam wypróbować Twojego przepisu.

  8. Natalia - Poezja Smaku Jan napisał/a:

    Takiego przepisu na ciasto jeszcze nie spotkałem. Pizza wyszła o wiele lepsza niż zazwyczaj robiłem, a kurki dodały jej jeszcze smaku i aromatu.

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Uuu wygląda pysznie 🙂 Zjadłabym ze smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)