Pizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale!
Pizza bianca z kurkami – ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna)
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Pizza bianca z kurkami – dodatki:
- 1 szklanka kurek
- 2 cebule szalotki
- 1 kulka mozzarelli
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- kilka plasterków sera koziego lub camemberta (opcjonalnie)
- świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz
Drożdże instant wsypujemy wraz z cukrem do letniej wody (powinna być lekko ciepła – nie gorąca). Mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy (najlepiej palcem lub łyżką w jedną stronę), a po połączeniu się składników wyrabiamy na jednolite ciasto (można też wyrobić wszystkie składniki mikserem z hakiem). Gdy ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli kula ciasta jest miękka, elastyczna i nie lepi się do rąk, przykrywamy ciasto ściereczką podsypaną mąką i odstawiamy na co najmniej 30-40 minut. Po tym czasie rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągamy i ugniatamy ciasto, nadając mu okrągły kształt.
Kurki oczyszczamy i płuczemy – duże sztuki możemy pokroić na połówki lub ćwiartki. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Na śmietanie układamy porwaną na duże kawałki mozzarellę i ser kozi/camembert. Rozsypujemy kurki i pokrojone w półplasterki szalotki.
Do piekarnika wstawiamy pustą, płaską blachę (tą największą) i nagrzewamy piec do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250°C) – grzanie góra-dół lub sam dół. Pod papier do pieczenia na którym leży pizza, wsuwamy duży talerz i przenosimy ją do piekarnika. Zsuwamy pizzę wraz z papierem na gorącą blachę. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż pizza zarumieni się. Przed podaniem posypujemy dodatkowo ziołami.


Bardzo smakowita!
Lubię takie białe pizze 🙂
Wygląda obłędnie pięknie! I zapewne jest też tak samo smaczna! :)k
Ależ świetne ciasto i jak przyrumienione, hmmmm
U nas raczej klasyka – sos pomidorowy, bazylia i dużo sera.
Musimy wypróbować i na biało!
🙂
Jejku, smakuje obłędnie 🙂
pizza prezentuje sie obłędnie! 🙂 chętnie bym zjadła 🙂
Bardzo lubię takie nietypowe pizze, czemu często dawałam wyraz na moim blogu, więc nie omieszkam wypróbować Twojego przepisu.
Takiego przepisu na ciasto jeszcze nie spotkałem. Pizza wyszła o wiele lepsza niż zazwyczaj robiłem, a kurki dodały jej jeszcze smaku i aromatu.
Uuu wygląda pysznie 🙂 Zjadłabym ze smakiem 🙂
Jadłem kiedyś pizzę z kurkami i była przepyszna. Muszę kiedyś sam taką przygotować.
A jesli mam mrozone kurki wczesniej chwile przesmazone przed mrozeniem?