Prosto i szybko, a jednocześnie smacznie i zdrowo – to moje ulubione podsumowanie idealnego obiadu. Dorsz w pomidorach to danie, które uda nam się przygotować w mniej niż pół godziny. Możemy podawać go z ryżem, kuskusem czy makaronem. Do dorsza i pomidorów idealnie komponuje się tapenada – czyli po prostu pasta z oliwek. Ja przygotowałam ją w polskiej, uproszczonej wersji bez wymyślnych składników. Jeśli zostanie Wam jej nadmiar to z powodzeniem można wykorzystać ją na grzanki. Do pasty użyłam czarnych, drylowanych oliwek Gallo i oliwy z oliwek Gallo Reserva tej marki. Jest to oliwa, która charakteryzuje się mocnym, oliwkowym smakiem. Jej lekka goryczka idealnie współgra z białym mięsem ryby – danie nie jest mdłe, ma wyrazisty smak i charakter. Taka oliwa szczególnie sprawdza się w daniach na zimno, ale możemy ją używać także do krótkiego smażenia w niewysokiej temperaturze.
Dorsz w pomidorach z tapenadą:
- 4 filety z dorsza bez skóry (najlepiej polędwiczki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki / kartonika
- 150 g drylowanych, czarnych oliwek Gallo (1 słoik)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek Gallo Reserva
- sól morska
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem). Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista, wyciskamy do niej 3 ząbki czosnku. Mieszamy łopatką i wlewamy krojone pomidory. Doprawiamy je łyżeczką cukru trzcinowego oraz szczyptą soli. Zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeśli patelnia ma metalową rączkę i można używać jej w piekarniku – nie musimy przekładać). Na sosie układamy dorsza i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy uproszczoną tapenadę. Blendujemy ze sobą: czarne, drylowane oliwki wraz z posiekaną pietruszką, jednym ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny i 4-5 łyżkami oliwy z oliwek. Możemy zblendować je tak, aby były duże wyczuwalne kawałki lub bardziej gładko. Przyprawiamy szczyptą soli. Gdy ryba się upiecze układamy na wierzchu dużą łyżkę tapenady. Możemy przyozdobić cytryną i/lub natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kuskusem lub makaronem.
Wpis zawiera lokowanie produktów Gallo


Ale wyglądaaaaa ślinka cieknie!
Z chęcią spróbuje dorsza w takim wydaniu. Wygląda genialnie i tak też pewnie smakuje!
Przepyszny, lekki obiad, maz az talerz wylizal 🙂