Buddha bowl czyli miska obfitości (lub zdrowia) to rodzaj kolorowej sałatki na zimno, której składniki układamy obok siebie. Moja propozycja buddha bowl jest tak skomponowana, że nasyci nawet głodomora – z powodzeniem możemy podać ją na obiad jako jedyne danie. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy – nie trzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo świeżego. Ryby MOWI hodowane są z najwyższą troską i jakością – takiego łososia spotkacie w najlepszych knajpach. Każde opakowanie ma kod QR – skanując go telefonem dowiemy się skąd pochodzi łosoś i jaką drogę przebył. Jeśli zadbamy o dobrą jakość produktów do naszej miski będzie smakować wybornie. Ja taki obiad mogłabym jeść codziennie.
Buddha bowl z wędzonym łososiem:
- 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI
- 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego)
- 1 jajko
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 średnia marchewka
- 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- dwie garści jarmużu
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: sezam do posypania
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta granulowanego czosnku
- szczypta chili w proszku
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajko gotujemy na miękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie paski (potrzebujemy niepełną szklankę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, kroimy na paseczki w skórce i wydrążamy ze skórki łyżką. Jarmuż (bez łodyg) rwiemy na małe kawałki skrapiamy oliwą, mieszamy i wstawiamy na ok. 6-9 min. do piekarnika nagrzanego do 180°C – będzie chrupiący i zyska orzechowy posmak. Każdy plaster łososia MOWI kroimy wzdłuż na pół. Zwijamy w rulonik, tworząc różyczkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i zabieramy się za „składanie” miski.
Na dnie dwóch szerokich misek rozkładamy ugotowany, brązowy ryż. Polewamy połową sosu. Na wierzchu układamy w dowolnej kolejności: wędzonego łososia MOWI, awokado (pół na miskę), poszatkowaną kapustkę, startą marchewkę, jajko (pół na miskę) oraz chrupiący jarmuż. Posypujemy sezamem i polewamy pozostałym sosem.
Wpis zawiera lokowanie łososia MOWI
Wygląda wyśmienicie! Z chęcią przygotuję!
Wygląda przepysznie! <3 Bardzo lubię takie kolorowe dania 🙂
Ile kalorii ma jedna miska?
Ok. 200 kcal na 100 g
Bardzo ładnie wygląda miseczka 🙂 Danie jest tak ładne, że szkoda byłoby je jeść, ale na pewno musi być przepyszne!
Wygląda, jak z najlepszej restauracji!