Buddha bowl czyli miska obfitości (lub zdrowia) to rodzaj kolorowej sałatki na zimno, której składniki układamy obok siebie. Moja propozycja buddha bowl jest tak skomponowana, że nasyci nawet głodomora – z powodzeniem możemy podać ją na obiad jako jedyne danie. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy – nie trzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo świeżego. Ryby MOWI hodowane są z najwyższą troską i jakością – takiego łososia spotkacie w najlepszych knajpach. Każde opakowanie ma kod QR – skanując go telefonem dowiemy się skąd pochodzi łosoś i jaką drogę przebył. Jeśli zadbamy o dobrą jakość produktów do naszej miski będzie smakować wybornie. Ja taki obiad mogłabym jeść codziennie.

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem - najlepszyBuddha bowl z wędzonym łososiem:

  • 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI
  • 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego)
  • 1 jajko
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 średnia marchewka
  • 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
  • dwie garści jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: sezam do posypania

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta chili w proszku

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajko gotujemy na miękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie paski (potrzebujemy niepełną szklankę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, kroimy na paseczki w skórce i wydrążamy ze skórki łyżką. Jarmuż (bez łodyg) rwiemy na małe kawałki skrapiamy oliwą, mieszamy i wstawiamy na ok. 6-9 min. do piekarnika nagrzanego do 180°C – będzie chrupiący i zyska orzechowy posmak. Każdy plaster łososia MOWI kroimy wzdłuż na pół. Zwijamy w rulonik, tworząc różyczkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i zabieramy się za „składanie” miski.

Na dnie dwóch szerokich misek rozkładamy ugotowany, brązowy ryż. Polewamy połową sosu. Na wierzchu układamy w dowolnej kolejności: wędzonego łososia MOWI, awokado (pół na miskę), poszatkowaną kapustkę, startą marchewkę, jajko (pół na miskę) oraz chrupiący jarmuż. Posypujemy sezamem i polewamy pozostałym sosem.

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem - ryż

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem i marchewką

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem i czerwoną kapustą

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem i jajkiem

Buddha bowl z wędzonym łososiem i brązowym ryżem i jarmużem

Wpis zawiera lokowanie łososia MOWI
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!