Pomarańcze nigdy nie smakują tak dobrze, jak w grudniu. Na zmianę z mandarynkami zajadamy się nimi całe Święta. Wiecie, że te słodko-kwaśne cytrusy idealnie łączą się z rybami? Łosoś w pomarańczach z suszoną żurawiną to danie bardzo proste, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Sprawdzi się na co dzień i od Święta – szczególnie polecam je na Wigilię – znam wiele osób, które nie jadają białych ryb i na Boże Narodzenie gości u nich właśnie łosoś. Nie ma tu wiele składników, dlatego warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Ja najczęściej używam łososia MOWI – hodowanego odpowiedzialnie, posiadającego certyfikaty ASC. Śmiało możecie wybierać tę markę, jeśli ekologia jest Wam bliska, a zanieczyszczenia wód i przeławianie gatunków nie są Wam obojętne. Łososie MOWI pływają w obszernych fiordach, mają warunki zbliżone do naturalnych, a karmione są autorską karmą opartą na naturalnym pożywieniu łososi – na pewno nie zawiedziecie się ich jakością – polecają go najlepsi Szefowie Kuchni. Słodko-kwaskowy sos harmonizuje ze smakiem ryby, a czosnek i rozmaryn nadają mu charakteru. Do tego słodka żurawina – pysznie.

Łosoś w pomarańczachŁosoś w pomarańczach:

  • 4 filety (po 125 g) świeżego łososia MOWI
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • garść suszonej żurawiny
  • sól morska

Pomarańczę przekrawamy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, a drugą kroimy na plastry, a następnie na ćwiartki. Do soku z pomarańczy dodajemy miód, sos sojowy, rozmaryn i wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia lekko posypanego solą i zostawiamy na min. 20 minut do maksymalnie godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Łososia wykładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki, układamy na nim pokrojoną pomarańczę i posypujemy solą. Cebulę kroimy w piórka i rozrzucamy razem z żurawiną wokół ryby. Polewamy całość marynatą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 minut.

Łosoś w pomarańczach

Łosoś w pomarańczach

Łosoś w pomarańczach

Łosoś w pomarańczach

W poście lokowany jest łosoś MOWI
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!