Pomarańcze nigdy nie smakują tak dobrze, jak w grudniu. Na zmianę z mandarynkami zajadamy się nimi całe Święta. Wiecie, że te słodko-kwaśne cytrusy idealnie łączą się z rybami? Łosoś w pomarańczach z suszoną żurawiną to danie bardzo proste, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Sprawdzi się na co dzień i od Święta – szczególnie polecam je na Wigilię – znam wiele osób, które nie jadają białych ryb i na Boże Narodzenie gości u nich właśnie łosoś. Nie ma tu wiele składników, dlatego warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Ja najczęściej używam łososia MOWI – hodowanego odpowiedzialnie, posiadającego certyfikaty ASC. Śmiało możecie wybierać tę markę, jeśli ekologia jest Wam bliska, a zanieczyszczenia wód i przeławianie gatunków nie są Wam obojętne. Łososie MOWI pływają w obszernych fiordach, mają warunki zbliżone do naturalnych, a karmione są autorską karmą opartą na naturalnym pożywieniu łososi – na pewno nie zawiedziecie się ich jakością – polecają go najlepsi Szefowie Kuchni. Słodko-kwaskowy sos harmonizuje ze smakiem ryby, a czosnek i rozmaryn nadają mu charakteru. Do tego słodka żurawina – pysznie.
Łosoś w pomarańczach:
- 4 filety (po 125 g) świeżego łososia MOWI
- 1 mała, czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- garść suszonej żurawiny
- sól morska
Pomarańczę przekrawamy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, a drugą kroimy na plastry, a następnie na ćwiartki. Do soku z pomarańczy dodajemy miód, sos sojowy, rozmaryn i wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia lekko posypanego solą i zostawiamy na min. 20 minut do maksymalnie godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Łososia wykładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki, układamy na nim pokrojoną pomarańczę i posypujemy solą. Cebulę kroimy w piórka i rozrzucamy razem z żurawiną wokół ryby. Polewamy całość marynatą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 minut.
W poście lokowany jest łosoś MOWI
Ja zwykle owoce łączę z drobiem. Ale masz rację – to może być wspaniały duet, godny wypróbowania.
Wygląda iście po królewsku, to może być dobra propozycja na niekonwencjonalną wigilijną potrawę!
Ja uwielbiam dania z łososiem i często go przygotowuje, jednak w takim wydaniu to dla mnie nowość. Nigdy takiego nie próbowałam. Zbliżają się święta, więc to doskonała okazja by przyrządzić coś nowego. Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje. Jestem bardzo ciekawa smaku łososia w takiej wersji 🙂
Mniam! Wygląda bardzo apetycznie! Chętnie przygotuję ten przepis w święta! 🙂
Rewelacyjny przepis, mój mężczyzna zachwycony, najlepszy przepis na łososia jaki wypróbowałam. Tylko robię więcej tej pysznej marynaty i polewam ziemniaczane piuree albo makaron. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę!!! Wspaniale wygląda!
Co można dodać do tego łososia No na wigilie?? Myśle już o 2022 bo zapraszam rodzine do siebie hehehe