Maliny na wytrawnie? Gdy spróbujecie malinowego sosu vinegrette zapewniam, że zagości w Waszych kuchniach na stałe. Jest wyjątkowy – słodko-kwaskowy, nada charakteru każdej sałatce. Ja połączyłam go z tradycyjną, smażoną wątróbką. Połączenie obłędne – taka sałatka sprawdzi się zarówno na obiad w ciepły, letni dzień, a także na kolację, gdy przychodzą goście. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca. Charakteru daniu nadaje także chałka – uwierzcie, że jest niezbędna, aby dopełnić całości. Chrupiący akcent to dodatek orzechów włoskich Taką sałatką można przekonać także osoby, które za wątróbką na co dzień nie przepadają – w takim towarzystwie bardzo zyskuje na smaku.

Choć maliny, wątróbka i chałka to składniki typowo polskie, to niezbędna będzie dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, aby nasz sos wyszedł bez zarzutu. Ja użyłam oliwy i octu Gallo, które można zakupić w sklepach sieci Biedronka. Delikatna oliwa Gallo Clássico świetnie nadaje się zarówno do sałatek jak i krótkiego smażenia. Ma zbalansowany smak, dlatego jest odpowiednia do dań klasycznych. Ocet balsamiczny Gallo to najwyższej jakości ocet z Modeny. Dojrzewa w dębowych beczkach, nabierając słodko-kwaśnego charakteru sprawdzi się w sałatkach i daniach mięsnych. Idealny balans smaków dla malinowego vinegrette.

Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 5Sałatka z wątróbką  i malinowym sosem:

  • 500 g wątróbki z kurczaka lub indyka
  • 250 g świeżych malin
  • 100 g mieszanki sałat (lub np. sama rukola czy roszponka)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki octu balsamicznego Gallo z Modeny
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • 1 mała cebula szalotka
  • garść orzechów włoskich
  • kilka kromek chałki
  • sól morska

Przygotowanie wątróbki: Wątróbkę płuczemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek. Zalewamy szklanką zimnego mleka i moczymy przez ok. 20-30 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza. Po tym czasie mleko wylewamy, a wątróbkę dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy z oliwek. Smażymy wątróbkę pod częściowym przykryciem ok. 3 minuty z każdej strony – temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdy tylko wątróbka zacznie pryskać, zmniejszamy ogień. Wątróbkę zdejmujemy na papierowy ręcznik i jeszcze gorącą delikatnie solimy – nie robimy tego przed smażeniem, ponieważ tak zachowamy jej miękką strukturę.

Malinowy vinegrette: Do rondelka wsypujemy ok. 150 g malin, dodajemy dwie łyżki octu balsamicznego i dwie łyżki miodu. Podgrzewamy, często mieszając i ugniatając łyżką maliny, aż całkowicie się rozpadną. Przecedzamy sos przez sitko. Studzimy. Do malinowego sosu dodajemy cztery łyżki oliwy z oliwek i blendujemy – całość się zemulguje, a sos stanie się gęstszy i jaśniejszy (jeśli nie mamy blendera możemy całość energicznie potrząsać w zamkniętym słoiku).

Sałatka: Na dużym półmisku lub płaskiej salaterce wykładamy sałaty. Na wierzchu układamy kawałki wątróbki. Szalotkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki – posypujemy. Polewamy całość cienkimi strużkami malinowego sosu – warto zużyć cały. Posypujemy posiekanymi na mniejsze części orzechami i pozostałymi malinami. Mieszamy dopiero przed nałożeniem na talerze. Podajemy wraz z ugrillowaną na suchej patelni chałką – możemy ją podać osobno lub porwać na małe kawałki i posypać każdą porcję sałatki.

Sałatka z wątróbką i malinowym sosem

Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 2

Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 3

Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 4

Wpis zawiera lokowanie oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego marki Gallo

 

 

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!