Kategorie

Romantyczna kolacja

Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią…

Czytaj dalej
Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy się w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają…

Czytaj dalej
Mule w mleczku kokosowym

Mule w mleczku kokosowym

Mule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie…

Czytaj dalej
Pieczona polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami to danie, które może spokojnie gościć u nas zarówno na co dzień, jak i od święta. Proste, eleganckie i przede wszystkim o wspaniałym smaku. Polędwiczka wieprzowa to mięso chude, soczyste i bardzo delikatne. Jego smak doskonale wzbogacają…

Czytaj dalej
Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem

Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze…

Czytaj dalej
Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym powstał, gdy została nam w lodówce resztka świeżego łososia. W zasadzie to danie mojego męża, nie wtrącałam się zbyt wiele. Może i dobrze, bo wyszło pysznie. Sos porowy – lekko kwaskowy – przyprawiony estragonem…

Czytaj dalej
Pad Thai

Pad Thai z kurczakiem

Pad thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w…

Czytaj dalej
Sałatka z bobem i truskawkami

Sałatka z bobem i truskawkami

Na moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to…

Czytaj dalej
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron…

Czytaj dalej
Zamknij