Dla fanów lekko ostrych smaków mam prawdziwą gratkę – idealny comfort food – koreańskie kluski ziemniaczane. Rozgrzewające, mięciutkie, idealnie zbalansowane pod względem słodyczy i ostrości. Potrzebujemy do nich pasty gochujang – popularnej w koreańskiej kuchni fermentowanej pasty z ostrej papryki i ryżu. Można ją spotkać ostatnio w coraz większej ilości sklepów na dziale orientalnym – warto zwrócić uwagę. Kluski ziemniaczane po koreańskuBez problemu zamówicie ją także przez internet. Jeśli lubicie lekko ostre, można dodać jej mniej – pamiętajcie tylko, że smak sosu wraz z kluchami nieco złagodnieje. Z podanych ilości wyjdzie ok. 2-3 porcje, kluchy są bardzo sycące. Ja swoje podałam z gotowanymi brokułami (ostatecznie zmieszam je do środka).

Ziemniaczane kluski koreańskie ️  (ok. 3 porcje):

  • 800 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok. 200 g mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1 lekko czubata łyżka pasty gochujang ️
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu/syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 dymki (sam szczypior)
  • sól
  • opcjonalnie do podania: gotowane brokuły, smażone pieczarki, smażone tofu, pak-choy

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości – ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki: pastę gochujang, koncentrat pomidorowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, syrop klonowy/miód, wyciśnięty czosnek, sezam i pokrojony szczypior. Ugotowane ziemniaki odlewamy i jeszcze wciąż gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem (najlepiej w okrągłej misce). Ugniatamy równo i dzielimy na krzyż – aby uzyskać 4 równe części. Jedną część odkładamy na pozostałe części i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Teraz całość solimy i zagniatamy na jednolite ciasto (jest gorące, więc dobrze robić to w rękawiczce). Dzielimy gotowe ciasto na kilkanaście części i każdą, otwartą dłonią rolujemy (tak jak na kopytka) na grubaśne kluski (możemy lekko podsypywać mąką ziemniaczaną). Jeśli kluski wyszły bardzo długie – możemy je skrócić.

Zagotowujemy wrzątek, solimy. Wkładamy delikatnie kluski. Gotujemy je ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię, potem łyżką cedzakową wyjmujemy je wprost do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu), a następnie odlewamy wodę. Łączymy z sosem. Kluski koreańskie super smakują z brokułami czy smażonymi pieczarkami – możemy je podać oddzielnie lub wmieszać.

Kluski ziemniaczane po koreańsku

Ziemniaczane kluski koreańskie

Ziemniaczane kluski z pastą gochujang

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!