Rolada bezowa z mascarpone i jeżynamiRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy).

Rolada bezowa:

  • 6 białek jaj w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp.
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy to 180°C). Dużą blachę (u mnie 36 x 25 cm, może być większa) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę octu – także nie przestając ubijać. Przekładamy białka na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Beza powinna ładnie urosnąć i zarumienić się na górze.

Upieczoną bezę wyjmujemy pociągając za brzegi papieru do pieczenia. Na blacie rozkładamy czysty arkusz papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) wielkości blachy. Wykładamy na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby chrupiąca część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem na którym piekliśmy). Zrywamy górny papier i odstawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.

W tym czasie ubijamy śmietanę mikserem na sztywno wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozcieramy łyżką mascarpone. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę na wierzch. Z pomocą papieru na którym leży beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się kroił. Odwijamy z papieru i dekorujemy owocami.

Rolada bezowa z mascarpone i jeżynami

Rolada bezowa z mascarpone i jeżynami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych