Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy).
Rolada bezowa:
- 6 białek jaj w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Masa:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka)
- 1 łyżka cukru pudru
- mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp.
- skórka otarta z niewoskowanej cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy to 180°C). Dużą blachę (u mnie 36 x 25 cm, może być większa) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę octu – także nie przestając ubijać. Przekładamy białka na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Beza powinna ładnie urosnąć i zarumienić się na górze.
Upieczoną bezę wyjmujemy pociągając za brzegi papieru do pieczenia. Na blacie rozkładamy czysty arkusz papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) wielkości blachy. Wykładamy na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby chrupiąca część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem na którym piekliśmy). Zrywamy górny papier i odstawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie ubijamy śmietanę mikserem na sztywno wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozcieramy łyżką mascarpone. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę na wierzch. Z pomocą papieru na którym leży beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się kroił. Odwijamy z papieru i dekorujemy owocami.
rolada to jest coś, czego ciągle boję się zrobić.. nie wiem czemu… a może to lenistwo;p:) Twoja jest świetna!
uwielbiam rolady, a ty wygląda jak z bajki. na pewno świetnie smakuje.
Mysle ,ze to strach przed zwijaniem. JA TEZboje sie to zrobic,chociaz mam wielka ochote.Boje sie ,ze
wszystko tak pokrusze ,ze nie wyjdzie rolada a jeden wielki balagan
Mniam ,jaka apetyczna ,wygląda wspaniale i kusi od samego rana
Ciacho lux
Pozdrawiam )
Przepiękna rolada ci wyszła! Wow 🙂
Świetnie wygląda! Musiała być bardzo smaczna!!!:)
wooow cudo!! Ja latem myslałam tez o roladzie bezowej ale jakos mam obawy ze nie da mi sie w całości jej zwinąć
Zupełnie bezpodstawne, zwija się bardzo łatwo! 🙂
Uwielbiam 🙂 Pięknie Ci wyszła 😀
Wygląda lekko niczym chmurka. Pełna słodyczy chmurka 🙂
elegancki, lekki deser, świetny 🙂 pewnie w tym roku go sobie odpuszczę, ale wypróbuję na wiosnę 🙂
Piękna rolada, prawdziwa rozpusta…chcę kawałek 🙂
Delikatność.
Rolady mają to coś w sobie ::)
O rany! Ja już poproszę kawałek 🙂
Chętnie poczęstuje, tylko muszę zrobić następną 😀
Ale rozpusta !! Chętnie zjadłabym porcyjkę w ten jesienny, deszczowy dzień ! 🙂
Pycha uwielbiam rolady a ta bezowa wygląda tak bardzo smakowicie ! 🙂
wygląda mega ! bardzo smakowicie ! 🙂
Nigdy nie robiłam rolady, chyba czas to zmienić. Wygląda pysznie i delikatnie jak chmurka 🙂
Zwinięta Pavlova 🙂 Biorę w ciemno :)) Sama pewnie nie odważę się jej upiec, ale zapowiada się wybornie 🙂
Toż to prawdziwa POEZJA SMAKU! Wszystkie moje ukochane nutki smakowe połączone w jednym cieście. Nie mogę uwierzyć. Jestem zszokowana. Pewnie w życiu bym czegoś takiego sama nie wymyśliła, a tu masz… akurat wpadłam na takie pyszności. A jak to fenomenalnie wygląda. Wykwintnie i lekko zarazem. Pozdrawiam serdecznie i smacznego życzyć chyba nie muszę, bo i tak wiem, że smak jest fantastyczny.
Jak wszystko ulubione to musisz spróbować zrobić 😉
Wygląda cudownie. Przecudownie. Przeprzecudownie 😀
No proszę, widzę, że ktoś się skusił na ciacho, które kiedyś polecałem. Robiłem taką z malinami chyba już z 5 razy i za każdym razem była wspaniała. Domyślam się, że Twojej już nie ma ^^
Robiłam już ją zanim zobaczyłam Twoją, niestety nie ma już jej dawno, a szkoda 😉 chyba muszę też zrobić 5 żeby się nasycić 😀
Moje smaki!! A do tego wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
Jak widzę mascarpone to już na dzień dobry jestem kupiona 🙂 Rolada prezentuje się rewelacyjnie!
Coś pięknego !!! Od dawna marzy mi się zrobienie takiej rolady ale mam wrażenie, że nie podołam 🙁 Twoja jest idealna !!!
do ciasta dodać 1łyżkę oleju na jajko , a nie popęka – biszkoptowa
Istna rozpusta 🙂 Pysznie, pysznie, pysznie! 🙂
Bossska!
Sięgam po wirtualny kawałek…
Cóż za delikatności..odpłynęłam po tym wirtualnym skosztowaniu-bez wątpienia poezja smaku:-)
odleciałam… ten deser <3
Piękna rolada. Doskonale wygląda. Aż mam ochotę zrobić i zjeść. Bezy piekłam/suszyłam, ale nie robiłam rolady bezowej. Kusisz mnie widokiem tej pięknej rolady….
Cudo. Ależ to musi być delikatne i pyszne…
Z jeżynami…. mniam!
Pyszna! Ja często dodaję do masy kremu cytrynowego…
Pavlowa w innym wydaniu, cudna 🙂
Musze spróbować tego przepisu 🙂
zapraszam……………….
przepisy-iwony.blogspot.com
Ja mam kilka pytan – czy zamiast zwyklego cukru moge użyc cukru pudru do bezy? czym grozi wlozenie mascarpone do bitej smietany? czy beza bezproblemowo odchodzi od papieru do pieczenia? po ilu godzinach rolada jest najlepsza do spozycia?
Z doświadczenia wiem, że choć bezę można zrobić na każdym cukrze, to najlepiej wychodzi na drobnym cukrze do wypieków – i taki polecam do tego przepisu. Zawsze dodajemy rzadszą masę, do gęstszej (w tym wypadku śmietanę do mascarpone) – inaczej może się zważyć, polecam też zmieszanie obu mas szpatułką lub łyżką, mikserem będzie za rzadka. Ja nie miałam problemów z przywieraniem do papieru. Rolada będzie dobra po schłodzeniu – potrzebuje ok. 2 godzin w lodówce – jeśli masa chłodziła się wcześniej może być już po godzinie.
Czy rolada może być robiona dzień przed podaniem?
Tak, choć będzie ciut mniej chrupiąca
Zrobiłam z malinami. Wszyscy się zachwycali a zwijanie wcale nie takie trudne. Naprawdę godne polecenia!
właśni robie tą rolade boje sie ze nie wyjdzie a jutro goscie. Bedzie masakra jak sie nie uda nie umiem robic bez a niby takie proste są, trzymajcie kciuki
Mnie nie wyszła ta beza, bo przepis jest trochę nie do precyzyjny. Bezę trzeba suszyć dłużej, a nie 30 minut. Mnie opadła i wyszedł naleśnik
Bezy na roladę nie suszy się – wystarczy 30 minutowe pieczenie. Jeśli opadła, to być może białka były przebite lub piekarnik nie trzymał temperatury. Beza też może opaść, gdy cukier nie rozpuścił się podczas ubijania (dlatego polecam używanie drobnego cukru) lub gdy dodano go za mało
Ja z tego przepisu robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi świetnie. Ta beza jest bardziej elastyczna niż normalna i bardzo łatwo ją zwinąć. Polecam, bo nie dość, że szybko i łatwo się robi, to przede wszystkim najlepsze ciacho ever!
Omniomniomniom 🙂
Co u Pani znaczy „maly koszyczek”?
150-200 g
Przejrzałam kilka przepisów. Są świetne! Bardzo ładnie wyglądają. Na pewno dziś coś upiekę według Twojego przepisu 🙂
dlaczego beza plynie co jest tego powodem
Jeśli białka podchodzą wodą, to znaczy że są przebite – za późno zaczęliśmy dodawać cukier. Z takich białek beza się nie uda.
A dlaczego płynie rolada? Białka nie były przebite, ładnie wyrosła, dała się zwinąć, w smaku petarda ale niestety od spodu się poci.. Nie wiem co jest tego powodem..
Czy bezę można upiec dzień wcześnie, i dopiero drugiego dnia pozmarowac kremem i zwinąć?
Istnieje ryzyko, że będzie się bardziej łamała przy zwijaniu
Robię roladę wg tego przepisu od 2 może 3 lat. Zawsze wychodzi rewelacyjna. I zawsze bije na głowę inne desery. Pychota
W moim domu ta rolada to jest HIT! Zawsze wychodzi i jest
przepyszna. Robiłam już z różnymi owocami i super wychodzi z kwaśnymi malinami 🙂
Bardzo smaczna rolada, dzięki za przepis i polecam każdej niezdecydowanej osobie. Palce lizać