Piersi z kaczki to część wręcz wykwintna – mało kto zdecydowałby się je zmielić. A jednak! Kotlety mielone przygotowane z kaczych piersi są wyjątkowo soczyste i delikatne. To zasługa kaczego smalcu zawartego w skórze. Robimy je w zasadzie identycznie jak tradycyjne mielone, mała zmiana – a smak pyszny. Szczególnie polecam osobom niejedzącym wieprzowiny – są zdecydowanie lepsze niż na przykład wołowe.
Kotlety mielone z piersi kaczki:
- 3 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą (łącznie 500-600g)
- 1 duża cebula
- 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka)
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo mielony pieprz
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Bułkę namaczamy w mleku, a gdy cała nasiąknie – lekko odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części razem ze skórą. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach, razem z surową cebulą i namoczoną bułką. Do masy dodajemy jajko, majeranek oraz ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Zagniatamy na jednolitą masę – powinna być dość luźna. Masę dzielimy na kotlety (6-8) i obtaczamy w bułce tartej – nadajemy im owalny kształt i lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju i smażymy kotlety z obu stron do czasu, aż kotlety uzyskają ciemnobrązowy kolor.
No ja jestem z tych, którym do głowy nie przyszłoby mieleni mięsa z kaczki, właśnie dlatego, że wydaje się być takie wykwintne… ale spróbuję, bo samo mięso uważam za przepyszne i myślę, że kotlety będą naprawdę super. Dzięki za podpowiedź!
Zaskoczyła mnie ta propozycja 🙂 moja rodzina uwielbia kaczkę, więc często gości na naszym stole. Najczęściej jest jednak serwowana w innym wydaniu. Mielonego mięsa z kaczki nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie. W moim domu nie jemy mięsa wieprzowego, więc kaczka w takiej wersji może być idealną alternatywą 🙂
Super pomysł dla osób które nie lubią piersi z kaczki bo albo jest piekła ale powiedzmy surowa albo dopieczona ale twarda
Kotleciki są mega smaczne soczyste delikatne mega smaczne
Pyszne:) Delikatne. Tylko mi wyszło szere mięsko w środku.