Konfitura z fig (dżem figowy)

Konfitura z fig - dżem figowyKonfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa.

Konfitura z fig (dżem figowy):

  • 1 kg świeżych fig
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z ziarenkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Figi myjemy, osuszamy, odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki. Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, figi, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzewamy, a gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 60-90 minut, aż konfitura odpowiednio się zagęści. Wrzącą konfiturę przelewamy do niewielkich wyparzonych uprzednio słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać ok. 3-4 miesięcy, jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, warto ją zapasteryzować.



Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Konfitura z fig (dżem figowy)

  1. Natalia - Poezja Smaku codojedzenia napisał/a:

    Mój mąż uwielbia ten dżem!

  2. Natalia - Poezja Smaku MałaMi napisał/a:

    Wygląda naprawdę pysznie, muszę wypróbować ten przepis 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Kanapeczki pierwsza klasa 🙂

  4. boski dżemor i do tego ser i można przepaść! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Mmmm… aż ślinka cieknie, pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)