Warzywna pasta fasolowa zwana wegetariańskim lub wegańskim smalcem na stałe weszła do mojego menu i często zabieram ją na wszelkiego rodzaju imprezy jako uniwersalne smarowidło do chleba. Ostatnio w niezastąpionej Jadłonomii rzuciła mi się w oczy pasta fasolowa z dodatkiem „skwarek z kaszy gryczanej”. Uprażona kasza wraz z dodatkiem wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) stanowi w paście chrupki akcent udając wieprzowe skwareczki. Na pewno taka wersja „smalcu” jest znacznie zdrowsza, w smaku jest pyszny, dlatego warto wypróbować czy taka pasta w ogóle trafia w nasze kubki smakowe. Oczywiście nie musimy nazywać jej smalcem – tak czy inaczej, zasługuje na uwagę. Ja za nią przepadam. Przepis oryginalny z Jadłonomii nieco zmodyfikowałam – robię też ją z większej porcji. Otrzymamy dwa średnie słoiczki.

Wegański smalec z fasoli z kaszą gryczanąWegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną:

  • ciut ponad ½ szklanki surowej kaszy gryczanej – białej lub palonej (szklanka po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 5 łyżek wody
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru (lub zwykłego)
  • 4 suszone liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Zaczynamy od przygotowania skwarek z kaszy gryczanej. Nagrzewamy piekarnik do 200°C – grzanie góra-dół. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20 minut). Odlewamy, polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy dużą szczyptą soli i pieprzu. Oprószamy łyżeczką wędzonej papryki i mieszamy, aż wszystkie ziarna oblepią się przyprawami. Wsypujemy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 15-18 minut (można w połowie pieczenia zamieszać).

Cebule i jabłka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i wrzucamy cebule. Gdy się lekko przeszkli, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, tymianek, majeranek oraz liście i ziele. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka i cebula będą miękkie i przejdą smakiem przypraw. Odstawiamy do przestudzenia i wyjmujemy liście oraz ziela (nie będą potrzebne).

Fasolę z puszki odcedzamy z płynu i dokładnie płuczemy. Blendujemy z wraz z sosem sojowym, wodą oraz natką pietruszki. Do pasty fasolowej dorzucamy przesmażone jabłka z cebulą i ok. ¾ uprażonej kaszy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodzimy. Skwarki z kaszy namakają po jakimś czasie dlatego kanapki przed podaniem lekko posypujemy odłożoną kaszą. Smalec świetnie smakuje podany na pełnoziarnistym chlebie w towarzystwie kiszonego ogórka. Gotową pastę możemy przechowywać w słoikach ok. tydzień czasu w lodówce.

Wegański smalec z fasoli ze skwarkami z kaszy

Wegański smalec z fasoli z kaszą gryczaną - kanapki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!