Sałatka z cukinii i papryki na zimęSałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz chętniej dzielę się słoiczkami z najbliższymi – okazuje się, że duża część znika zanim zima nadejdzie.

Sałatka z cukinii i papryki na zimę:

  • 2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu)
  • 3 średnie lub 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki gorczycy w ziarnach
  • kilka liści laurowych (po 1 na słoik)

Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię, marchewkę i cebulę obieramy. Cukinię kroimy na niezbyt grube półplasterki. Cebulę kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieduże paseczki. Obrany czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę kroimy w słupki. Koperek drobno siekamy. Warzywa mieszamy, dodajemy sól, gorczycę i zostawiamy na ok. 3 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet i cukier. Mieszamy i wkładamy dość luźno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy liść laurowy. Zalewamy resztą soków z miski. Szczelnie zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania – woda powinna delikatnie pyrkać na małym ogniu (pamiętajmy, że słoiki wkładamy do zimnej wody i dopiero włączamy ogień – na dno warto ułożyć bawełnianą ściereczkę, a słoiki nie mogą do siebie dotykać). Składniki na ok. 8 słoików po ok. 350 ml lub 6 półlitrowych.

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
53 kcal 1563 kcal
Węglowodany
6 g 187 g
w tym cukry
6 g 174 g
Tłuszcz
2 g 70 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 7 g
Białko
1 g 33 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 32 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!