Likier kukułkaLubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś cukierków. Robi się go bajecznie prosto, a gotowy likier można nie tylko podać jako deser (dla dorosłych), ale także przelać do małych buteleczek i rozdać jako prezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów.

Likier Kukułka:

  • 300 g cukierków kukułek
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka spirytusu (250 ml)
  • 350 – 400 ml skondensowanego mleka niesłodzonego

Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy, bardzo cienkiem strumieniem spirytus, cały czas energicznie mieszając. Wlewamy do butelki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na całą noc – na drugi dzień likier kukułka jest gotowy do picia – przed użyciem pamiętajmy, aby wstrząsnąć butelką.

UWAGA: Kolor likieru może się różnić w zależności od użytych kukułek – wybierzmy cukierki z jak najbardziej naturalnym składem. Likier kukułka przechowujemy w chłodnym miejscu.

Likier kukułka

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
347 kcal 3992 kcal
Węglowodany
37 g 430 g
w tym cukry
17 g 193 g
Tłuszcz
4 g 45 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 20 g
Białko
3 g 31 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!