Likier Kukułka

Likier kukułkaLubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś cukierków. Robi się go bajecznie prosto, a gotowy likier można nie tylko podać jako deser (dla dorosłych), ale także przelać do małych buteleczek i rozdać jako prezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów.

Likier Kukułka:

  • 300 g cukierków kukułek
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka spirytusu (250 ml)
  • 350 – 400 ml skondensowanego mleka niesłodzonego

Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy, bardzo cienkiem strumieniem spirytus, cały czas energicznie mieszając. Wlewamy do butelki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na całą noc – na drugi dzień likier kukułka jest gotowy do picia – przed użyciem pamiętajmy, aby wstrząsnąć butelką.

UWAGA: Kolor likieru może się różnić w zależności od użytych kukułek – wybierzmy cukierki z jak najbardziej naturalnym składem. Likier kukułka przechowujemy w chłodnym miejscu.

Likier kukułka

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Likier Kukułka

  1. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Domowe są najlepsze:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Kukułki są pyszne to i likier pewnie też!

  3. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Mam sentyment do tych cukierków… 🙂 Kukułkami zawsze częstowała mnie moja prababcia 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku mojamalakuchnia napisał/a:

    uwielbiam kukułkę <3 jest pyszna i uzależniająca!

  5. prosty i z pewnością smakowity, ale ja rzadko piję alkohol, choć na prezent znakomity, szczególnie teraz na Mikołajki lub święta 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Renia_Kow napisał/a:

    Coś pysznego! Zgrzeszyłabym! Ja ostatnio gotuję z http://www.kcalmar.com, zadowolona jestem. Ale tam nie ma takich pyszności:p

  7. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Uwielbiam ten likier. Dawno go w sumie nie robiłam, więc fajnie, że o nim przypomniałaś.

  8. Natalia - Poezja Smaku Adam napisał/a:

    Ciekawe ile kalorii? 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Styx napisał/a:

      W przypadku likierów istnieją znacznie ciekawsze parametry do poznania 🙂 Co do samego “kukułkowca”, to doradzałbym jednak wstrzymanie się z badaniem parametrów na kilka dni, za to w trakcie “przegryzania” polecam kilka serii wstrząsów, o których wspomina przepis.

  9. Natalia - Poezja Smaku Adam napisał/a:

    Fajna sprawa, tylko uważajcie, żeby nie przesadzić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)