Kategorie

Przetwory

Sos tatarski - przepis

Sos tatarski

Sos tatarski to sos majonezowy, który kojarzy mi się z każdymi Świętami. Doskonale pasuje do jajek i pieczeni wielkanocnych, ale także do ryb, pieczonych pierogów oraz kulebiaków bożonarodzeniowych. Zazwyczaj go kupujemy – choć zrobienie domowego jest bardzo proste, a otrzymany…

Czytaj dalej
Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to świetna alternatywa dla ketchupu typowo pomidorowego – choć prostsza i równie pyszna. Domowy ketchup (a może powinnam pisać keczup?) przygotowywałam z babcią wiele razy jako mała dziewczynka. Używałam go do chrupiących zapiekanek, pizzy i hot-dogów. Nigdy…

Czytaj dalej
Syrop z pigwy + nalewka

Syrop z pigwy + nalewka

Syrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codziennie piłam herbatę z dodatkiem pigwy – innej po prostu nie chciałam. Dziś pigwę, a właściwie pigwowca mało kto hoduje. Krzak jest mało atrakcyjny, a jej owoce – kwaśne i nienadające…

Czytaj dalej
Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini

Hummus – pasta z ciecierzycy i tahini

Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus – smarowidło z kuchni arabskiej. Jest to pasta, której głównymi składnikami są ciecierzyca, czosnek i tahini (pasta sezamowa). Gotowa tahini jest dość droga, lecz można łatwo przyrządzić ją w domu. Hummus świetnie nadaje…

Czytaj dalej
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy, taki jak np. nutella, jest chyba w większości domów. Kochają go szczególnie dzieci. Na blogu My man’s kitchen znalazłam świetną propozycję takiego kremu czekoladowo-orzechowego, który można samodzielnie łatwo i szybko przygotować z… kaszy jaglanej! Taka wersja jest dużo…

Czytaj dalej
Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

Smakiem letnich owoców możemy cieszyć się zarówno teraz, jak również chłodną zimą – to dzięki domowym przetworom, które są znacznie lepsze od sklepowych i które wcale nie muszą być nudne. W sezonie na śliwki proponuję nietypowe powidła śliwkowe z dodatkiem…

Czytaj dalej
Domowy majonez

Domowy majonez

Zapewne większość z Was kupuje majonez w sklepie. Polecam choć raz przygotować go samodzielnie – z pomocą nowoczesnych sprzętów kuchennych zajmie to nam mniej niż 10 minut. Ocenimy wtedy czy smak jest lepszy niż tego ze słoika i czy było…

Czytaj dalej
Miód z mniszka lekarskiego - syrop z mleczu

Miód majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego (mleczu)

Dziś o darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast – mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem lub dmuchawcem). Jego piękne, żółciutkie kwiaty możemy wykorzystać do produkcji domowego syropu, który nie tylko może zastępować nam miód, ale przede wszystkim ma bardzo…

Czytaj dalej
Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe lubią nie tylko dzieci. My też je kochamy. Jest niezwykle uniwersalne – można jeść z nim kanapki, robić ciasteczka, przekładać naleśniki czy wafle. Świetnie też komponuje się z kurczakiem. Masło orzechowe w bardzo prosty i szybki sposób można…

Czytaj dalej
Lemon curd

Lemon curd – do słodkich wypieków i śniadań

Lemon curd to gęsty, mocno cytrynowy krem o wielorakim zastosowaniu. Będzie doskonały do przełożenia biszkoptu na cytrynowy tort,  a po posmarowaniu kruchego spodu – otrzymamy wspaniałą tartę cytrynową. Można także posmarować nim wierzch sernika. Oprócz tego jest wspaniałym kremem śniadaniowym…

Czytaj dalej
Zamknij