Pierś z kurczaka z mascarponePyszne, eleganckie danie wcale nie musi być trudne do przyrządzenia. Dziś szybki i odmienny sposób na piersi z kurczaka. Doskonale pasują do pieczonych ziemniaków oraz gotowanych warzyw. Nadają się zarówno na rodzinny obiad jako zamiennik tradycyjnych kotletów z piersi, jak i na romantyczną kolację (wtedy warto przygotować do nich np: fasolkę lub szparagi). Dzięki mascarpone, który tworzy kremowy sos, są wilgotne i mają niepowtarzalny smak.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
  • 100 g serka mascarpone (mniej niż pół opakowania)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej) lub wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • wytrawne białe wino (opcjonalnie)

Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. Mascarpone rozcieramy łyżeczką. Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. “kopertę” . Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut. W tym czasie na patelnię po smażeniu, wlewamy niewielki chlust białego wina. Redukujemy na małym ogniu, mieszając z resztkami oliwy i polewamy gotowego kurczaka (po ok. 1 łyżeczce na porcję).

Piersi z kurczaka z mascarpone - przygotowanie

Kurczaka można przygotować wcześniej, a usmażyć i zapiec przed samym podaniem. Inspiracja.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych