Miód z mniszka lekarskiego - syrop z mleczuDziś o darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast – mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem lub dmuchawcem). Jego piękne, żółciutkie kwiaty możemy wykorzystać do produkcji domowego syropu, który nie tylko może zastępować nam miód, ale przede wszystkim ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Działa oczyszczająco na nerki i wątrobę – jest niezastąpiony w chorobach dróg żółciowych i wspomaganiu rozpuszczania kamieni nerkowych. Oczyszcza także skórę – jest polecany w leczeniu trądziku, świądu i wyprysków. Jest bogatym źródłem wit. C oraz dobrze przyswajalnego magnezu – wypłukiwanego przez kawę, dlatego powinni się nim zainteresować nałogowi kawosze. Po za tym ułatwia trawienie i wspomaga organizm przy przeziębieniach (bóle gardła i kaszel). Same zalety, prawda? Przepis na miód z mniszka przypomniała mi Patyska ze Smakołyków Alergika (miodek majowy nadaje się dla alergików, nieuczulonych na pyłek mniszka i cytrusy), a kilkanaście lat temu robiła go regularnie moja babcia. Kwiaty mniszka najlepiej zrywać w maju lub na początku czerwca – później nabierają goryczki, a więc zrywajcie póki można i korzystajcie!

Składniki:

  • ok. 350 żółtych kwiatów mniszka (bez łodyg)
  • niecały 1 litr przegotowanej wody
  • 1 duża cytryna
  • 1 kg cukru

Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Następnie rozkładamy je na białych kartkach papieru – aby wszystkie żyjątka z nich uciekły – dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć.

Wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na  3-4 godziny. Następnie do kwiatków dorzucamy umytą, pokrojoną ze skórką cytrynę i powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop, czyli łyżka, którą go mieszamy oblepi się.

Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia. Syrop zachowuje ważność przez kilka miesięcy. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), na wspomaganie pracy nerek i wątroby, oczyszczenie skóry lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów.

Miód z mniszka lekarskiego - syrop z mleczu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych