Cały dzień chodziłam nakręcona. A że nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów postanowiłam popełnić moje ulubione – z kapustą i grzybami. W niektórych domach goszczą tylko na Święta – ja zajadam się nimi cały rok. Tym razem w wersji pieczonej. Z niezwykle delikatnym ciastem. To co ważne – ciasto drożdżowe nie lepi się tak jak na gotowane, nie trzeba nawet podsypywać mąki podczas wałkowania. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Szybko idzie. Składniki podaję  na ok. 28-30 sporych sztuk.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko (białko zostawiamy na później)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
  • 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody

Farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, cukier

Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.

W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.

Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.

Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o  średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc “falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
249 kcal 4040 kcal
Węglowodany
27 g 433 g
w tym cukry
2 g 30 g
Tłuszcz
12 g 190 g
w tym kwasy tł. nasycone
6 g 92 g
Białko
7 g 113 g
Sól
0 g 4 g
Błonnik
4 g 63 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!