Cały dzień chodziłam nakręcona. A że nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów postanowiłam popełnić moje ulubione – z kapustą i grzybami. W niektórych domach goszczą tylko na Święta – ja zajadam się nimi cały rok. Tym razem w wersji pieczonej. Z niezwykle delikatnym ciastem. To co ważne – ciasto drożdżowe nie lepi się tak jak na gotowane, nie trzeba nawet podsypywać mąki podczas wałkowania. Szybko idzie. Składniki podaję na ok. 28-30 sporych sztuk.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko (białko zostawiamy na później)
- ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
- 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
- opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody
Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
- 2 garście suszonych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz, cukier
Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.
Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc „falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.
i te ziarenka czarnuszki na wierzchu. urocze :]
Pieczone pierogi są równie smaczne, a ja też sie nimi zajadam cały rok 🙂
uwielbiam! też jadam pierogi cały rok i to pod różna postacią:)
Oł dżejzas, jak ja takie lubię! I ta czarnuszka!
Uwielbiam pierogi, chociaż przyznam, że pieczonych-drożdżowych jeszcze nie jadłam;)
Warto spróbować!
Pierogi jak dotąd robiłam tylko jeden raz w życiu i to z pomocą mojej Przyjaciółki 😉 Może następnym razem spróbuję zrobić wersję pieczoną, gdyż jak dotąd nawet nie miałam okazji takich spróbować 🙂
Wersja pieczona jest zupełnie inna – choć wcale nie gorsza 🙂 niektórzy sądzą nawet, że lepsza 🙂
Jakże owocne to Twoje nakręcenie. Domownicy raczej zadowoleni 🙂
Tak, szczególnie że mężowi zostały na drugi dzień do pracy 😉
Wyglądają wyjątkowo apetycznie, aż się głodna zrobiłam 🙂
mniam:) U mnie nie tylko od święta, choć ulubione to chyba te ze szpinakiem;)
Aj.aj-pieczone! W ogóle zawsze mnie kuszą, a i tak lądują w garnku z wodą.. Czemu? Wyglądają genialnie!
Lubię te pierogi, upieczone często służą za przekąskę, bo można je chwycić w palce w każdej chwili.
Pięknie wyglądają!
Podziwiam Cię, bo mnie by się nie chciało robić pierogów, nawet tych pieczonych, łatwiejszych. Najchętniej bym się wprosiła do Ciebie 😀
Z takiego ciasta to ja robiłam tylko na słodko a na wytrawnie to calzone.. Fajny pomysł 😀
Uuu fajne. W wersji pieczonej nie miałam przyjemność jeść. Na pewno smakują rewelacyjnie :}
Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. 🙂
Przepyszne danie, Twoje pierożki to prawdziwe cuda, mnie nigdy takie piękne nie wyszły 🙂 Pozdrawiam 🙂
trafilas idealnie!uwielbiam!!!one az prosza zeby sie nimi zajadac!piekne!
Uwielbiam:)! Choć pieczonych jeszcze nie jadłam….trzeba będzie to nadrobić:)!
piękne Ci wyszły pierożki 🙂 bardzo takie lubię!!
Jutro robie. Moja lista na dlugi weekend jest coraz dluzsza. Ale postaram sie wszystkie przepisy zrealizowac. Zapraszam do mnie chilicake.blogspot.com
Mozna je wlozyc do zamrazalki ? Upieka sie potem ?
Podobno ciasto drożdżowe można mrozić surowe jak i upieczone (ja nie próbowałam, więc nie gwarantuję efektu)
Czy można suche drożdże zastąpić świeżymi?
Można – trzeba zrobić tylko 15 minut wcześniej zaczyn z dwóch łyżek ciepłego mleka i szczypty cukru. Użyj ok. 10 gram.
Jako, że zaczyn to składnik mokry, może trzeba będzie dać odrobinę więcej mąki – zobaczysz przy wyrabianiu. Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Tak zrobiłam. Wyszły rewelacyjne 🙂
Mam pytanie, co roku robie te pierogi, ale zawsze na świeżo. Czy można je mrozić? Przed czy po pieczeniu? Jeśli przed to czy przed pieczeniem rozmrażać czy piec kilka minut dłużej?
Można. Zarówno przed gotowaniem jak i po. Przed gotowaniem będą jak świeże. Najlepiej mrozić na desce do krojenia lub czymś płaskim podsypanym mąką(nie mogą się dotykać!), a po 3 godzinach dopiero do woreczka – nie skleją się.