Jest wiele przepisów, które wymagają użycia samych żółtek np. pączki, faworki, keks. A co z białkami? Mi właśnie zostało parę białek i postanowiłam zrobić niezwykle proste ciasto – piegusa (piegusek, mrówkowiec, jednoszklankowiec). To było jedno z pierwszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam ;). Mimo swojej prostoty to placek wilgotny, o niepowtarzalnym smaku. Dobra wiadomość: maku, który będzie robił za piegi, nie musimy mielić. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci oznaczonym numerem „7” – jest tak prosty, że wchodzi w pamięć bardzo szybko.
Składniki:
- szklanka białek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka maku
- roztopiona i ostudzona margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Margarynę roztapiamy w rondelku lub kroimy w kostkę i rozpuszczamy na małej mocy w mikrofalówce (ja kiedyś użyłam dużej mocy i wsadziłam całą – wybuchła, czyszczenia co nie miara…) i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, proszek i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do suchych składników wlewamy ostudzoną margarynę – ponownie mieszamy. Dodajemy 1/3 piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Potem dodajemy po łyżce pozostałej piany delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy 3-4 krople aromatu. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą małą tortownicę lub keksówkę. Wlewamy ciasto i pieczemy 35-45 minut. Gotowe ciasto możemy polać polewą lub lukrem.
Różowy lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka przegotowanej wody, 1 łyżka syropu z malin lub granata – wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Gdy lukier będzie za gęsty dodać więcej wody, a gdy za rzadki więcej cukru pudru.
Wersja z keksówki bez lukru:


Uwielbiam 🙂 Jutro na pewno zrobię 🙂 Dziękuję za dobry pomysł 🙂
Aniu, bardzo się cieszę 🙂
Nie wiem czy dobrze myślę, tej margaryny ile ma być – kostka?
Pozdrawiam
Dokładnie
Zamiast margaryny można użyć 13 łyżek oleju, sprawdzone:) nie dodaje tez proszku do pieczenia i aromatu:)
pozdrawiam
Świątecznie i pieguskowo
Świątecznie i pieguskowo:)))
Czy można (zamiast maku, bo nie przepadam;P) dodać jakieś owoce? Maliny, jagody, truskawki?
Nie dostałam odpowiedzi, to eksperymentowałam;) Sprawdzone wielokrotnie – maku dawać nie trzeba, owoce sprawdzają się wspaniale. Zamiast margaryny daję naturalnie masło (sugerowałabym zmianę w oryginalnym przepisie, promowanie margaryny chyba nie jest dobrym pomysłem , kiedy wszyscy wszem i wobec trąbią jak szkodliwe są tłuszcze utwardzone…).
Bardzo fajne przepisy . Miałam w planach zrobić tylko keksa a dzięki Pani moja Rodzina będzie miała w gratisie jeszcze ciasto piegusa ( zostały mi białka)
Pozdrawiam
Bardzo fajne przepisy . Miałam w planach zrobić tylko keksa a dzięki Pani moja Rodzina będzie miała w gratisie jeszcze ciasto piegusa ( zostały mi białka)