Carpaccio z łososiaJeśli jesteś jedną z osób, która nie wzięłaby do ust surowej ryby – to ten przepis nie jest dla Ciebie. Wszystkich pozostałych zapraszam do wypróbowania przystawki, która gości na moim stole w każde święto łącznie z Wigilią i Wielkanocą. Może niektórzy popukają się w głowę, że zachwycam się rybą w oleju, jednak to najlepsze carpaccio z łososia, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis został kiedyś przywieziony z USA przez mojego wujka i był pilnie strzeżoną tajemnicą. Minęło już jednak wiele lat, więc czas uchylić rąbka tajemnicy…

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego filetu z łososia bez skóry i ości
  • 50 g zielonego pieprzu w zalewie (w słoiczku)
  • pęczek koperku
  • olej kujawski (co najmniej 0,5 szklanki)
  • sok z połówki dużej cytryny
  • sól

Najważniejsze aby łosoś był świeży – tak jak w przypadku tatara wybieramy najładniejsze i najświeższe mięso. Łososia płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plasterki – będzie się rozpadał, ale o to chodzi – powstaną paseczki. Łososia skrapiamy sokiem wyciśniętym z połówki dużej cytryny i dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do łososia. Zielony pieprz (możecie użyć także różowego pieprzu w zalewie – jest delikatniejszy, ja jednak preferuję zielony) odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do pozostałych składników. Obficie solimy i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy ok. pół szklanki oleju. Próbujemy czy trzeba dosolić lub dodać więcej soku z cytryny. Odstawiamy carpaccio na ok. 10 minut, aby składniki “przegryzły się”. Możemy podawać na stół wraz ze świeżym pieczywem (najlepiej smakuje z bagietką lub bułką wrocławską). Jeśli chcemy łososia przechować w lodówce, należy zalać go olejem tak, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone – tak zamarynowanego możemy przechowywać w lodówce do max. 3 dni.

Carpaccio z łososia

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
311 kcal 2086 kcal
Węglowodany
1 g 5 g
w tym cukry
0 g 0 g
Tłuszcz
27 g 183 g
w tym kwasy tł. nasycone
4 g 28 g
Białko
15 g 103 g
Sól
1 g 3 g
Błonnik
0 g 2 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!