Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanejBabka, która jest najbardziej sypka i piaskowa ze wszystkich babek jakie znam. W dodatku bezglutenowa – w smaku przypomina zwykłe ciasto i wiele osób nawet nie zorientuje się, że nie ma w niej mąki. Nie jest to typ babki wilgotnej, ale wcale to jej nie ujmuje – smakuje bardzo dobrze. Warto jednak uatrakcyjnić ją lukrem lub polewą.

Babka bezglutenowa:

  • 5 średnich jajek
  • 1 kostka masła (200g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli potrzeba)
  • opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu cytrynowego lub skórka z otarta z dwóch cytryn
  • opcjonalnie: łyżka kakao (bezglutenowego, jeśli potrzeba)
  • opcjonalnie: lukier (2 łyżki soki z cytryny + ¾ szklanki cukru pudru + 2 łyżki maku)
  • do wysypania blaszki: bułka tarta (bezglutenowa, jeśli potrzeba) lub mielone migdały

Formę od babki (najlepiej większą – ja piekłam w małej i zostało mi jeszcze dwie kokilki ciasta, które upiekłam – można zrobić podobnie i zostawić je do święconki) smarujemy masłem i wysypujemy albo bułką tartą, albo mąką pszenną (jeśli może być odrobinę glutenu) lub – mielonymi migdałami (gdy wysypiemy mąką ziemniaczaną to ciasto może przywierać).

Jajka ubijamy na dużych obrotach miksera wraz z cukrem. Robimy to dość długo – ok. 10 minut, jajka muszą potroić objętość i uzyskać stabilność. W międzyczasie rozpuszczamy masło – wciąż bardzo gorące, wlewamy cienkim strumieniem do jajek, nie przestawiając ubijać. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i miksujemy na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia. Możemy też dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt/olejek. Przelewamy do formy (możemy zostawić ¼ masy w misce, dodać łyżkę kakao, wymieszać i dodać do pozostałej masy).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170ºC i pieczemy przez około 50–60 minut. Studzimy 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy, gdy baba wystygnie. Możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym (ja dodałam jeszcze mak).

Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
373 kcal 3484 kcal
Węglowodany
39 g 368 g
w tym cukry
17 g 163 g
Tłuszcz
21 g 195 g
w tym kwasy tł. nasycone
13 g 120 g
Białko
6 g 60 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
2 g 16 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!