Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora, czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie!

Pieczony pstrąg na puree z marchewkiPstrąg w całości na puree z marchewki:

  • 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie
  • niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć)
  • posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół łyżeczki chili w płatkach) + opcjonalnie chili do posypania ryby
  • kilka łodyżek natki kolendry

Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone:

  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula szalotka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika)
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre dania to z pestkami). Można też użyć chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie około 1/3 płynu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ryby myjemy i jeśli mają łuski – skrobiemy je.

Przygotowujemy puree: Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Podsmażamy szalotkę, a po chwili dodajemy marchewki. Przesmażamy razem przez ok. 3-5 minut. Wlewamy mleko i gotujemy przez około 30 minut (na małym ogniu, aby mleko nie wykipiało), częściowo przykryte, aż marchewki będą miękkie, a niemal całe mleko wyparuje. Po tym czasie marchewkę blendujemy wraz z dodatkiem mascarpone i chrzanem. Gdy jest zbyt gęste, rozrzedzamy mlekiem. Przyprawiamy kolendrą oraz solą i pieprzem.

Rybę smarujemy wewnątrz i na zewnątrz glazurą. Na wierzchu każdej ryby robimy 3-4 nacięcia po jednej stronie i wkładamy w każde półplasterek limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220-230°C (bez termoobiegu!) i pieczemy 9-11 minut. Na talerzach rozsmarowujemy puree marchewkowe. Układamy rybę. Posypujemy świeżą kolendrą i ewentualnie chili (zamiast chili mogą to być np. podprażone płatki migdałów, które świetnie pasują do pstrąga).

Pieczony pstrąg na puree z marchewki

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
75 kcal 2173 kcal
Węglowodany
4 g 115 g
w tym cukry
3 g 84 g
Tłuszcz
2 g 66 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 22 g
Białko
9 g 250 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
1 g 29 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!