Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora, czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie!
Pstrąg w całości na puree z marchewki:
- 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie
- niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku
- 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji)
- 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć)
- posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół łyżeczki chili w płatkach) + opcjonalnie chili do posypania ryby
- kilka łodyżek natki kolendry
Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone:
- 1 kg marchwi
- 1 cebula szalotka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika)
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre dania to z pestkami). Można też użyć chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie około 1/3 płynu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ryby myjemy i jeśli mają łuski – skrobiemy je.
Przygotowujemy puree: Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Podsmażamy szalotkę, a po chwili dodajemy marchewki. Przesmażamy razem przez ok. 3-5 minut. Wlewamy mleko i gotujemy przez około 30 minut (na małym ogniu, aby mleko nie wykipiało), częściowo przykryte, aż marchewki będą miękkie, a niemal całe mleko wyparuje. Po tym czasie marchewkę blendujemy wraz z dodatkiem mascarpone i chrzanem. Gdy jest zbyt gęste, rozrzedzamy mlekiem. Przyprawiamy kolendrą oraz solą i pieprzem.
Rybę smarujemy wewnątrz i na zewnątrz glazurą. Na wierzchu każdej ryby robimy 3-4 nacięcia po jednej stronie i wkładamy w każde półplasterek limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220-230°C (bez termoobiegu!) i pieczemy 9-11 minut. Na talerzach rozsmarowujemy puree marchewkowe. Układamy rybę. Posypujemy świeżą kolendrą i ewentualnie chili (zamiast chili mogą to być np. podprażone płatki migdałów, które świetnie pasują do pstrąga).
Powala z nóg!. Szczęka opada, tak bym zjadła już teraz! Proszę niech się ktoś zlituje…
TAAAK! Kocham takie przepisy! Wspaniały pomysł na pstrąga!
Prezentuje się wspaniale 🙂
Pychota!
I z dodatkiem mojej ulubionej kolendry, mniammmmm….
Wizualnie boski, w smaku zapewne również 🙂
Bardzo smakowite puree! Pstrąg z jego dodatkiem na pewno smakuje wyjątkowo!
Danie warte grzechu, pycha! 🙂
uwielbiam ryby z pieca w całości ! są znakomite!
Często kupuję pstrąga, Twoje wersja bardzo smakowita, pięknie podana rybka 🙂
Cudnie wygląda ten pstrąg 🙂
Ja moge wypowiedzieć się tylko w kwestii wizualnej- obłędnie piknie- co do smaku wyobrażam sobie: pysznie:)
Podanie iście restauracyjne – przepięknie 😀 Dobrze, że chociaż porcja nie restauracyjna, tylko jak dla człowieka ;P Pyszna rybka, z piekarnika najlepsza 🙂 Oj daaaawno nie jadłam 😉
Mniam, wyszło fantastycznie! 😀
Fantastyczna propozycja 🙂
prezentuje się wspaniale, danie wyborne 😀
Wizualnie i smakowo !! Twoja rybka mówi „zjedz mnie” ! Pysznie to wygląda!
czasem myślę, że mogłabym jeść tylko ryby i nie tęskniłabym za mięsem:) Pure marchewkowe również kusi!
Ja najczęściej robię pstrąga w sosie chrzanowym. Muszę wypróbować Twój przepis:)
Puree na pewno zrobię tym bardziej z moim ulubionym serkiem mascarpone 😉 wizualnie jak zwykle u Ciebie pięknie 😉
Pstrągi to ja jadłem w różnych formach z czosnkiem itp., ale na puree z marchewki to jeszcze nigdy więc jutro mam już gotowy przepisik na pyszną rybkę !!!!!!
Wygląda smakowicie 🙂 Prezentuje się świetnie 😀
Natalio rybka jak marzenie, pięknie podana! 🙂
Bardzo ciekawa glazura do ryby:-) A i puree fajny ma skład. Wszystko super!
na tym talerzu prezentuje się bosko! 🙂
Pstrągi u nas b lubimy! Świetnie go podałaś! 🙂
Wygląda przepysznie! Myślisz, że mogę zastąpić zwykle mleko mlekiem roślinnym? Czy jakoś proporcje się zmienią? Zawsze gdy próbuje zrobić jakiś zamiennik w przepisach to nie wychodzi
Teoretycznie można ugotować marchewkę w mleku sojowym – ale nie wiem jakby to wyszło smakowo 🙁