Łosoś na puree z kalafioraŁosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą.

Łosoś na puree z kalafiora:

  • 4 filety z łososia
  • oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą)
  • skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Puree z kalafiora:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka mleka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Filety z łososia pozbawiamy skóry. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Na wierzch ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy.

Kalafior pozbawiamy liści i dzielimy na różyczki. Wkładamy je do garnka. Zalewamy szklanką mleka. Dolewamy tyle wrzątku, aby zakrył wszystkie kawałki kalafiora. Solimy, wrzucamy obrane ząbki czosnku oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości kalafiora (ok. 10-20 minut w zależności od tego, jakiej wielkości były różyczki). Wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko i razem z ugotowanym czosnkiem miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem.

Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree.

Łosoś na puree z kalafiora

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych