Rustykalna tarta z rabarbarem (galette)

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette)Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją “na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki.

Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji:

  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej)
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • ok. 500 g rabarbaru (6-7 oczyszczonych z liści łodyg)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki zwykłego cukru (może być też trzcinowy)
  • płatki / słupki migdałowe (garść)
  • cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty

Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Wrzucamy do rondelka i dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżki cukru z wanilią. Wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy ok. 10 minut, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się lekko rozpadać. Rabarbar wyławiamy i odkładamy do ostudzenia. Syrop, który został gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, aż lekko odparuje i zgęstnieje.

Na podsypanym mąką papierze do pieczenia wałkujemy ze schłodzonego ciasta okrąg o średnicy ok. 30-32 cm (nie musi mieć równych brzegów). Przekładamy na blachę. Rozkładamy na środku ciasta rabarbar zostawiając duże, kilku centymetrowe brzegi. Brzegi zawijamy do środka, tak aby częściowo nakryły owoce. Smarujemy je białkiem. Ciasto posypujemy migdałami i kruszonym cukrem kandyzowanym (lub perlistym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Studzimy, aby nabrało kruchości. Ciasto podajemy z odłożonym wcześniej syropem – polewamy dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Osoby odchudzające się mogą zrezygnować z syropu – tarta będzie lżejsza. Galette jest świetne także podgrzane – na ciepło.

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Rustykalna tarta z rabarbarem (galette)

  1. O mamo, pycha, tym ciastem zdecydowanie trafiłaś w mój gust 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku foodmania napisał/a:

    wspaniale się prezentuje!

  3. Natalia - Poezja Smaku Megly napisał/a:

    Kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Często robiło się u mnie podobną. Z chęcią do niej wrócę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    O, świetny pomysł! Podoba mi się, jak po weekendzie będą czynne sklepy to kupuję rabarbar 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mmm… tarta jak marzenie! Uwielbiam wszystko, co z rabarbarem <3

  6. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    wspaniały przepis 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Taka tarta na szybko. Bo szybko się zrobi i szybko zje. Pysznie wygląda. Z taki dodatkami… pewnie śladu po niej nie ma 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Ciacho idealne na majowy deser, uwielbiam do kawy 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    też się do podobnej zbieram – muszę tylko dorwać rabarbar 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku anika napisał/a:

    Świetny pomysł! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Głodna się zrobiłm 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku yourbetterchoice napisał/a:

    Oooo. Robiłam taką ostatnio, ale w wersji bezglutenowej. Uwielbiam rabarbar! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    No to już wiadomo, co się stanie z ogródkowym rabarbarem 😉

  14. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    oo tak bardzo lubię takie ciasta

  15. Rabarbar aktualnie robi furorę 🙂 U nas również!
    Cały czas jednak szukamy tej różowej odmiany ale jakoś nikt nawet o niej nie słyszał :/
    Wypiek bardzo oryginalny 😀

  16. Pychota 🙂 Ja kupiłam wczoraj rabarbar i jutro planuję wypieki z nim w roli głównej.

  17. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    mniam! 🙂 uwielbiam rabarbarowy sezon 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Śliczne Ci wyszło te galette! Tak śliczne, że chyba zaraz upiekę…

  19. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Bardzo mi się podoba!

  20. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Cudowna tarta 🙂 Zjadłabym kawałek 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Pycha 🙂
    Trochę mała i szybko znika, może jutro zrobię ze śliwkami, mam mrożone.
    Pasują na wierzchu te płatki migdałowe, przypieczone, chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)