Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to włoski sposób przygotowywania potraw, polegający na smażeniu, następnie zdjęciu głównego składnika z patelni i wlaniu odrobiny wina, które zbierze całe smaki. Do dań w stylu piccata dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut).
Piccata z dorsza:
- 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza)
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- klarowane masło do smażenia
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy, kapary odsączamy z zalewy. Do bulionu dolewamy wino i sok z cytryny. Rybę solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy silnie masło klarowane. Smażymy rybę na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony i zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy pietruszką. Od razu podajemy.
Znakomite i apetyczne jest to Twoje danie:-)
🙂 udało się:-) pozdrawiam 🙂
Przepraszam za utrudnienia, komentowanie już działa 🙂
Pyszna rybka, a sos – esencja smaków!
Smakowałaoby mi na pewno. Wino+ ryba – to idealne połączenie.
Talerz pełen pysznych smaków 🙂
pyszny i ciekawy sposób na rybkę 🙂
Nigdy nie robiłam, ale tak dobrze wygląda, że się zabiorę za jakąś piccatę 🙂
Wczoraj miałyśmy okazję spróbować ryby z kaparami. Te małe zielone kulki nie są naszym ulubionym dodatkiem ale ryba jak najbardziej do nas przemawia 😀
Bardzo pyszny obiad. Wyszukane składniki. Pięknie skomponowana całość. Natalia, jak zwykle… wspaniale 🙂
Lubię ryby i podoba mi się Twój pomysł na przyrządzenie dorsza. Chętnie wypróbuję:)
Wygląda wspaniale. Zapisuje przepis do wypróbowania 🙂
Kapar nie znoszę ,reszta przepyszna.
Talerz pełen pyszności 🙂 Świetna propozycja na obiad!
Pysznie!
Dorsz, taki świeży to jedna z ulubionych moich ryb.
Podoba mi się ten sposób przygotowania ryby!
Obiad jak z najlepszej restauracji, ba, dużo smaczniej! 🙂
Smakowicie wygląda ten dorsz 🙂 Tak lekko i zdrowo 🙂
Pychota! I później jeszcze pyszne ciepłe bułeczki z masłem czosnkowym!
Idealne połączenie 🙂
Takie obiady mogłabym codziennie zjadać 🙂 I na całe szczęście, że moja rodzina również! 🙂
Nie próbowałam jeszcze ryby z winem. Ciekawa jestem połączenia ;).