Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie do nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej.
Łosoś z ziemniakami hasselback:
- 4 filety z łososia
- kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę
- sok z cytryny
- rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego)
- 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Duszony jarmuż:
- 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem)
- 1 cebula lub 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Ziemniaki hasselback: Ziemniaki obieramy myjemy i dokładnie osuszamy. Każdy ziemniak kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy co 3 mm, aż nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą się piec co najmniej godzinę).
Duszony jarmuż: Jarmuż myjemy (chyba, że kupiliśmy już umyty w paczce), osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg. Jeśli kupiliśmy jarmuż w całości rwiemy na mniejsze części – ten paczkowany jest gotowy do użycia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy jarmuż (jeśli nie zmieści się cały, dodajemy tylko część – potem znacznie zmniejszy swoją objętość i będziemy mogli dodać resztę). Wyciskamy czosnek, dodajemy migdały i wlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy patelnię pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Dusimy tak ok. 2 minuty (w międzyczasie możemy dodać jarmuż, który się nie zmieścił). Odkrywamy i dusimy, aż cała woda wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony.
Świetne danie na obiad. Ziemniaczki mnie zachwyciły. Chętnie takie zrobię. A łosoś… ummm, mój ulubiony… brak słów. Pychota 🙂
Bardzo pyszna propozycja obiadowa 🙂 uwielbiam te ziemniaki 🙂
Smakowity łosoś, w sam raz na te gorące dni 🙂
Smakowicie wygląda, bardzo zachęcająca propozycja. Taki łosoś to pychota 🙂
Pysznie!
Danie idealne na lato.
Za jarmużem nie przepadam, ale resztę zabieram ze sobą 🙂
Uwielbiam ziemniaki podane w ten sposób, a do tego łosoś i jarmuż. Obiad idealny!
Obiad idealny.
Zaintrygowały mnie te ziemniaczki. Fajny sposób i ładnie podane! 🙂
Najbardziej kręcą mnie te ziemniaczki!
No, taki obiadek tobym nawet teraz zjadła 🙂 Też chciałam dziś hasselbacki zrobić, ale w końcu zrobiłam a’la bigos ze słodkiej młodej kapuchy. Jutro zrobię, o!
Smakowicie! Przepis na jarmuż na pewno wykorzystam 🙂
Wspaniałe danie ;). Bardzo, bardzo lubię jarmuż ;).
Zestawienie w sam raz dla mnie 🙂
danie wprost jak z restauracji
pychotka! bym jadła i jadła:D
Rewelacja! Wyszło lepiej niż w restauracji!
danie idealne <3
Jaki pyszny obiadek. A ziemniaków nigdy tak nie robiłam – muszę spróbować.
Doskonała propozycja obiadowa 🙂
O mniam wygląda bardzo apetycznie! Z chęcią bym wypróbowała, pytanie czy również dobre by mi wyszły.. 🙂