Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużemRobiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie do nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej.

Łosoś z ziemniakami hasselback:

  • 4 filety z łososia
  • kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę
  • sok z cytryny
  • rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego)
  • 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Duszony jarmuż:

  • 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem)
  • 1 cebula lub 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Ziemniaki hasselback: Ziemniaki obieramy myjemy i dokładnie osuszamy. Każdy ziemniak kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy co 3 mm, aż nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą się piec co najmniej godzinę).

Duszony jarmuż: Jarmuż myjemy (chyba, że kupiliśmy już umyty w paczce), osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg. Jeśli kupiliśmy jarmuż w całości rwiemy na mniejsze części – ten paczkowany jest gotowy do użycia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy jarmuż (jeśli nie zmieści się cały, dodajemy tylko część – potem znacznie zmniejszy swoją objętość i będziemy mogli dodać resztę). Wyciskamy czosnek, dodajemy migdały i wlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy patelnię pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Dusimy tak ok. 2 minuty (w międzyczasie możemy dodać jarmuż, który się nie zmieścił). Odkrywamy i dusimy, aż cała woda wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony.

Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!