Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) to jedno z najprostszych ciast. Idealne na upały. Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Tarta bananowa bez pieczeniaZachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego) – jednak przyznam się Wam, że tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego. Kupując kajmak upewnijcie się tylko, że zawiera wyłącznie mleko i cukier – bez sztucznych dodatków. Całość przygotowania, nie licząc chłodzenia w lodówce, zajęła mi mniej więcej 20 minut.

Tarta bananowa bez pieczenia:

  • 350 g ciasteczek pełnoziarnistych digestive (herbatniki będą zbyt mdłe)
  • 120 g masła
  • 250 – 350 g kajmaku / masy krówkowej (wg preferencji – im więcej, tym słodsza tarta)
  • 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy)
  • 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • 3 dojrzałe banany (w cętki)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • gorzkie kakao

Ciastka wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 23-24 cm. Wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie dno ciasta smarujemy kajmakiem (masą krówkową). Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem.

Tarta bananowa bez pieczenia

Tarta bananowa bez pieczenia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!