Sałatka z bobem i miętąMoja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie wyjątkowo proste. Świetna na lunch lub kolację – bób jest przecież syty, a ma mało kalorii. Pamiętajmy, że bób jest teraz najtańszy (na ryneczku kupimy woreczek za ok. 5 zł) oraz najszybciej się gotuje, dlatego zdecydowanie warto się skusić na taką sałatkę właśnie w sezonie na to warzywo.

Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą:

  • 1 woreczek świeżego bobu (1 kg)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 bardzo drobno posiekanej papryczki chili lub chili w płatkach (można pominąć jeśli nie lubicie)
  • 1 soczysta limonka – skórka i sok
  • 1 filiżanka świeżo zerwanych liści mięty
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jeśli mamy czas bób namaczamy przez godzinę w zimnej wodzie – jeśli nie, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania soląc wrzątek (świeży bób gotuje się ok. 15 minut, jego skórka zaczyna się wtedy marszczyć – starszy bób gotuje się dłużej). Bób odlewamy, bardzo krótko przelewamy zimną wodą i jeszcze gorący obieramy. Do ciepłego obranego bobu wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy oliwę oraz otartą skórkę i sok wyciśnięty z jednej limonki. Liście mięty oraz papryczkę chili drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy jeść od razu lub poczekać, aż składniki się “przegryzą”.

Sałatka z bobem i miętą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych