Tort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku.
Blat białkowo-orzechowy (potrzebne 3):
- 3 białka (razem 9)
- 2 płaskie łyżki cukru (razem 6)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej (razem 3)
- 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9)
Masa budyniowa:
- 10 żółtek
- 10 płaskich łyżek cukru
- 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki)
- 170 g masła
Masa z bitej śmietany:
- 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki)
- 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru
- 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów
Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20-22 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę.
Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując.
Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru. Orzechy lub płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką.
Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami z karmelu.
Przepis dostałam od mamy, ale jest to zmodyfikowana wersja tortu egipskiego z Moich Wypieków.
Aktualizacja: Jest jeszcze inna metoda pieczenia tortu egipskiego – znacznie łatwiejsza. Wystarczy upiec jeden blat z całości porcji (9 białek, 6 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i 9 łyżek mielonych orzechów) na największej blasze (tej od piekarnika). Upieczony blat kroimy na trzy równe części (wzdłuż dłuższego boku) i składamy podłużny tort egipski. Wygląda on tak jak na zdjęciach poniżej. Taki tort zdecydowanie łatwiej się też kroi.
powiem nieskromnie, warto dać tę przyjemność komuś kogo się kocha!
wow, wygląda obłędnie. 🙂 pierwszy raz się z nim spotykam, ale bardzo mi się podoba!
Robiłam kiedyś na dzień matki, był wspaniały. Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin:)
Dziękuję 🙂
Wszystkiego najlepszego! Ja też go uwielbiam 🙂 Najlepszy tort <3
Dzięki! U mnie też jest w pierwszej trójce 🙂
dostanę choć kawałek? Musi być boooskie… <3
Proszę się częstować 🙂
Ten tort ma w sobie coś urzekajacego 🙂
Najserdeczniejsze życzenia urodzinowe, Natalko! :***
Dziękuję za życzenia :*
Piękny i smakowity. Taki prezent to bajeczny prezent. Bardzo pracowity, ale ilość pracy włożona jest proporcjonalna do uczucie jakim darzy się obdarowanego 🙂
Oj tak! 🙂
Po pierwsze to najlepszego a po drugie to masz całkowitą rację. Ten tort musi być obłędny. Nie ma innej opcji 🙂
Dzięki Skoraq 🙂
Wygląda nieziemsko! Muszę go zrobić!
fantastyczna okazja. ja też mam go w planach już chyba ze 2 lata;) Wszystkiego dobrego Raczku:)
Dziękuję! ja żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej 😀
chetnie odwiedzam Twoj blog,szczerze to nauczylam sie z powrotem piec ciasta dzieki Tobie.z powrotem,bo jako dziecko uwielbialam to robic,ale pozniej dluugoo,dlugo nic i teraz,kiedy sytuacja mnie zmusila zaczelam na nowo odkrywac tajniki wypiekow.wszystkiego NAJ z okazji urodzin,Obys zawsze znajdowala inspiracje i zeby nigdy nie dopadla Cie rutyna!ten tort wyglada zjawiskowo ina pewno tez tak smakuje,ale chyba nie odwaze sie na niego,pozdrawiam
Dziękuję za ten komentarz i życzenia 🙂 Bardzo się cieszę, że blog się podoba 🙂
Słyszałam o jego cudownym smaku, ale jeszcze nie miałam okazji go upiec…
Jeszcze nie jadłam, będę musiała go wypróbować 😀 Najlepszego z okazji urodzin!
Dziękuję 😀
Wszystkiego dobrego Natalia, spełnienia najskrytszych marzeń 🙂 Czytając wpis przełykałam ślinkę, fantastyczny tort 🙂
Dziękuję :*
Ten tort to moje (jak na razie) nie spełnione marzenie :))
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Dużo zdrowia, szczęścia oraz wszystkiego czego pragniesz 🙂
Dzięki! Ja też o nim marzyłam i się spełniło! 😉
Bardzo ciekawy torcik i to drewienko robi fajne wrażenie.Pozdrawiamy.
po raz pierwszy slysze o tym torcie, wyglada niezwykle apetycznie 🙂
uwielbiam ten tort
Wygląda cudownie. I jak po takich przepisach ograniczyć słodycze?
o rany, ale cudo!!!! wspaniały:)
Zjadłabym go całego i naraz 😉
Wygląda naprawdę wspaniale, można się skusić 😉
Królewski, na bogato, chcę go! 😀
Ten tort powinien się nazywać królewski. Tak obłędnie wygląda. Tyle żółtek i karmel. To musi być pyszne!
Jeszcze raz najlepsze życzenia urodzinowe dla Ciebie! Tort wygląda imponująco :)!
Dziękuję! 🙂
Nigdy nie słyszałam o tym torcie. Wygląda bajecznie! 🙂
Najlepsze życzenia! 🙂
Dzięki 😀
zachwycający, aż brak słów żeby go opisać 🙂
Patrząc na składniki z przepisu i sam wygląd musi smakować znakomicie;)
Wspaniały torcik,,,spełnienia marzeń.
Wszystkiego najmilszego i dużo radości ! A torcik imponujący 🙂
Masz rację pisząc, że warto go zrobić. Ja też go zrobiłam i to nie raz. Robi wrażenie i kiedy się na niego patrzy i kiedy się go zjada. Pyszności 🙂
Uwielbiamy! To najlepszy tort na świecie i warto się trochę napracować 🙂
Czy piekarnik przed włożeniem blatów powinien być nagrzany to temperatury 180*C czy moze być dopiero rozgrzewający się?
Dziekuję za wskazówkę
Ma mieć 180 stopni
na ile porcji jest ten tort?
Jeśli okrągły to około 8-10 (w zależności od grubości plastrów), prostokątny to 10-12
Mam pytanko czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć włoskich?
Smak zmieni się bardzo, ale być moźe będzie równie ciekawy
masło utrzeć na puch tzn. mikserem można? czy ręcznie?
jutro ten torcik chce zrobic męzowi na urodziny, a i jeszcze jedno; dzien wczesniej mozna zrobic ten tort czy najlepiej tego samego dnia?
Tak, mikserem. Ja bym zrobiła dzień wcześniej (jest z nim sporo roboty, a nie traci na smaku po nocy w lodówce)
dziękuje za odp. Mam nadzieje ze wyjedzie mi tak pyszny jak pysznie wygląda!;)
Jest pyszny, bardzo go lubię!
Rewelacja. Prawdziwa poezja!!!!
Upiekłam i mam pytanie . Czy to ciasto ma wyjsc takie niskie? Mnie kazdy z blatów na ok. 1 cm tylko urósł…Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Poraz pierwszy zetknęłam się z tak przejrzystym przepisem.Opisałaś tak dokładnie że laik w pieczeniu ciast pojmie od razu co do czego.Dzięki ci bardxo za te przepisy obyś jak najdłużej nas internautów raczyła tym wspaniałościami.A tort egipski zamierzam upiec na święta BOŻEGO NARRODZENIA.Jesteś wspania£a
Mam nadzieję, że ucieszy wszystkich gości – zapraszam na blog jak najczęściej 🙂
Ten tort jest oblednie pyszny
Witam! Właśnie upiekłam blat. Czy on powinien być taki jak omlet? Bardziej przypomina omlet niż bszkopt na roladę, jest taki sprężysty. Pozdrawiam
Tak, to miękki blat bezowy 🙂
Niczym jest nie nasaczany? Czyli sam w sobie jest wilgotny?
Jak długo pięć ten blat na dużej blaszce z piekarnika? Tyle samo czasu co pojedyncze małe?
Tort wyszedł mi piękny wręcz idealny :), ale niestety masa budyniowa zdecydowanie za słodka , następnym razem dam 5 łyżek cukru zamiast 10 i będzie super.