Miodowa babka z jabłkami (miodowy jabłecznik) wygląda na pracochłonną, a jest wręcz przeciwnie – ciasto to przygotujemy bez pomocy miksera – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Dodatkowo zyskuje na smaku, jeśli przygotujemy kruszonkę. Jest bardzo wilgotna od jabłek. Biorąc kęsa od razu czuje się, że to połączenie szarlotki i drożdżówki z kruszonką – jeśli lubicie te oba ciasta, to pokochacie ten przepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół.
Miodowa babka z jabłkami:
- 4 średnie jabłka
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- 3 duże jajka
- 1 szklanka płynnego miodu
- ½ szklanki oleju (125 ml)
Kruszonka:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 75 g miękkiego masła
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Tortownicę z kominem (24-26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy wszystkie sypkie składniki kruszonki do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 160 z termoobiegiem). W dużej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. W drugiej łączymy ze sobą jajka, olej i miód – roztrzepujemy widelcem. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Masa powinna być gęsta. Dodajemy jabłka i mieszamy, aby wszystkie kawałki były oblepione masą. Przekładamy masę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie.
Przepysznie wygląda 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Babka prezentuje się wyśmienicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje
Wypróbuję na Święta, pewnie dzięki jabłkom będzie dłużej wilgotna. Pozdrawiam 🙂
Bardzo kusząca propozycja, bo uwielbiam jabłkowe ciasta.