Co roku obmyślam jaki sernik upiekę na Święta. Mam tyle przepisowych hitów, że trudno je przebić. Jednak ten wypiek przeniósł mnie myślami przed kominek, kiedy to siadamy po wigilii i najedzeni do syta mieścimy „jeszcze serniczek”. Orzechowy spód z dodatkiem wyjątkowo aromatycznego cynamonu z Indonezji nadaje lekko piernikowej, wytrawnej nuty. Lekko miodowa, niezbyt słodka masa serowa nie jest ani ciężka, ani piankowa – jest taka w sam raz. Całość wieńczy śmietanowa klajdra – ekstrakt z wanilii sprawia, że „zwykła śmietana” urasta do rangi pysznej polewy. Ja użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera z serii produktów „Ze świata natury” – jest on gęsty, dlatego nie rozrzedzi nam śmietany, a naturalny smak najlepszej odmiany wanilii nada wyjątkowy i intensywny smak klajdrze (więcej o wanilii tutaj). Kuszący takimi smakami sernik powinien podbić niejedno podniebienie.
Sernik miodowy z wanilią – spód:
- 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 4 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dr. Oetker
Sernik miodowy z wanilią – masa:
- 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu lub gęstego sera z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 dużych (xl) lub 7 mniejszych (m) jajek
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
- ciut ponad ½ szklanki miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik miodowy z wanilią – klajdra:
- 300 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
- do dekoracji: bakalie, cynamon, rozmaryn
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół). Przygotowujemy spód do sernika. Orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło (wyjęte 3 godz. wcześniej z lodówki) i rozcieramy palcami z mąką – jak na kruszonkę. Gdy całość się połączy, dodajemy orzechy. Kruszonką wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm (nie trzeba niczym smarować). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
W misie miksera umieszczamy mielony twaróg, miód, mąkę i ekstrakt z wanilii Bourbon. Miksujemy na niewielkich obrotach do połączenia i dodajemy stopniowo po jednym jajku (nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzać zbytnio masy). Gdy całość się połączy wlewamy powoli śmietankę, miksując dalej. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez ok. 80-90 minut. Po tym czasie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie na blacie. Na całkowicie zimny sernik nakładamy klajdrę: do gęstej śmietany dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii Bourbon i mieszamy łyżką (nie mikserem!). Rozsmarowujemy po wierzchu sernika i chowamy na min. 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ozdabiamy np. bakaliami, cynamonem lub/i rozmarynem.
Wpis zawiera lokowanie produktów Dr. Oetker Więcej inspiracji na stronie Wszystkiego Słodkiego
Ale piękny, nie będę wiedziała który wybrać 🙂
Czy miód do masy zerowej lepiej dać płynny że sklepu czy może być taki z pasieki?
Płynny, stały można lekko podgrzać
Poza tym, że na pewno pyszny, to również przepięknie udekorowany 🙂
sernik według tego przepisu wyśmienity. Z chęcią rozejrzę się po blogu w celu poszukiwania kulinarnych inspiracji. Warto tu wracać!
Robię dziś ten sernik. Miałam dość lejący ser i dodałam jeszcze dwie łyżki budyniu waniliowego .
Właśnie wstawiłam go do piekarnika. Mam nadzieję,że bedzie pyszny i nie będziemy jeść go łyżką . Proszę o więcej przepisów. Bardzo inspirują do pieczenia. Pozdrawiam Natalio
Ten sernik jest genialny! Zachwyca wyglądem i smakiem! 🙂
Pięknie i apetycznie wygląda! Pierwszy raz trafiłam na taki przepis i bardzo mnie zaciekawił. Mam ogromną słabość do serników w różnych odsłonach i wiele przepisów już próbowałam, jednak ten jest dla mnie nowością. Bardzo ciekawi mnie jego smak, więc jutro wybieram się do sklepu kupić potrzebne składniki i sama spróbuję przygotować. Mam nadzieję, że będzie tak przepięknie się prezentował jak Twój 🙂
Tak dobr sernik jeszcze mi nie wyszedł jak zvtwojego przepisu
Najlepszy sernik jaki jadłam najlepsze jest to, że na drugi dzień robi wrażenie jakby to był sernik na zimno dosłownie dosłownie poezja smaku. Prosty i na pewno zrobię jeszcze nie raz. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo rodzina szybko wszystko zjadła.
Sernik jest mega!!! Można wiedzieć, jakie to „przepisy hity”?
Pozdrawiam, Iza
Ratunku!!! Masa ma konsystencję mleka !!! Co robić?
Co w nim jest takiego „mega”?! Z przykrością muszę stwierdzić, iż nigdy nie jadłam gorszego sernika.. Myślałam, że coś mi nie wyszło, ale koleżanka robiła go w tym samym czasie co ja i też im nie przypadł do gustu.. Zmarnowane produkty.
Przykro mi, że nie smakował. Znam wiele osób, których to jest ulubiony.
Wspaniały sernik. Uwielbiam miód i ten składnik według mnie „robi robotę” w tym przepisie! Pychotka!