Co roku obmyślam jaki sernik upiekę na Święta. Mam tyle przepisowych hitów, że trudno je przebić. Jednak ten wypiek przeniósł mnie myślami przed kominek, kiedy to siadamy po wigilii i najedzeni do syta mieścimy “jeszcze serniczek”. Orzechowy spód z dodatkiem wyjątkowo aromatycznego cynamonu z Indonezji nadaje lekko piernikowej, wytrawnej nuty. Lekko miodowa, niezbyt słodka masa serowa nie jest ani ciężka, ani piankowa – jest taka w sam raz. Całość wieńczy śmietanowa klajdra – ekstrakt z wanilii sprawia, że “zwykła śmietana” urasta do rangi pysznej polewy. Ja użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera z serii produktów “Ze świata natury” – jest on gęsty, dlatego nie rozrzedzi nam śmietany, a naturalny smak najlepszej odmiany wanilii nada wyjątkowy i intensywny smak klajdrze (więcej o wanilii tutaj). Kuszący takimi smakami sernik powinien podbić niejedno podniebienie.
Sernik miodowy z wanilią – spód:
- 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 4 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dr. Oetker
Sernik miodowy z wanilią – masa:
- 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu lub gęstego sera z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 dużych (xl) lub 7 mniejszych (m) jajek
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
- ciut ponad ½ szklanki miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik miodowy z wanilią – klajdra:
- 300 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
- do dekoracji: bakalie, cynamon, rozmaryn
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół). Przygotowujemy spód do sernika. Orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło (wyjęte 3 godz. wcześniej z lodówki) i rozcieramy palcami z mąką – jak na kruszonkę. Gdy całość się połączy, dodajemy orzechy. Kruszonką wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm (nie trzeba niczym smarować). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
W misie miksera umieszczamy mielony twaróg, miód, mąkę i ekstrakt z wanilii Bourbon. Miksujemy na niewielkich obrotach do połączenia i dodajemy stopniowo po jednym jajku (nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzać zbytnio masy). Gdy całość się połączy wlewamy powoli śmietankę, miksując dalej. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez ok. 80-90 minut. Po tym czasie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie na blacie. Na całkowicie zimny sernik nakładamy klajdrę: do gęstej śmietany dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii Bourbon i mieszamy łyżką (nie mikserem!). Rozsmarowujemy po wierzchu sernika i chowamy na min. 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ozdabiamy np. bakaliami, cynamonem lub/i rozmarynem.
Wpis zawiera lokowanie produktów Dr. Oetker Więcej inspiracji na stronie Wszystkiego Słodkiego


Ale piękny, nie będę wiedziała który wybrać 🙂
Czy miód do masy zerowej lepiej dać płynny że sklepu czy może być taki z pasieki?
Płynny, stały można lekko podgrzać
Poza tym, że na pewno pyszny, to również przepięknie udekorowany 🙂
sernik według tego przepisu wyśmienity. Z chęcią rozejrzę się po blogu w celu poszukiwania kulinarnych inspiracji. Warto tu wracać!
Robię dziś ten sernik. Miałam dość lejący ser i dodałam jeszcze dwie łyżki budyniu waniliowego .
Właśnie wstawiłam go do piekarnika. Mam nadzieję,że bedzie pyszny i nie będziemy jeść go łyżką . Proszę o więcej przepisów. Bardzo inspirują do pieczenia. Pozdrawiam Natalio
Ten sernik jest genialny! Zachwyca wyglądem i smakiem! 🙂
Pięknie i apetycznie wygląda! Pierwszy raz trafiłam na taki przepis i bardzo mnie zaciekawił. Mam ogromną słabość do serników w różnych odsłonach i wiele przepisów już próbowałam, jednak ten jest dla mnie nowością. Bardzo ciekawi mnie jego smak, więc jutro wybieram się do sklepu kupić potrzebne składniki i sama spróbuję przygotować. Mam nadzieję, że będzie tak przepięknie się prezentował jak Twój 🙂
Tak dobr sernik jeszcze mi nie wyszedł jak zvtwojego przepisu