Co roku obmyślam jaki sernik upiekę na Święta. Mam tyle przepisowych hitów, że trudno je przebić. Jednak ten wypiek przeniósł mnie myślami przed kominek, kiedy to siadamy po wigilii i najedzeni do syta mieścimy „jeszcze serniczek”. Orzechowy spód z dodatkiem wyjątkowo aromatycznego cynamonu z Indonezji nadaje lekko piernikowej, wytrawnej nuty. Lekko miodowa, niezbyt słodka masa serowa nie jest ani ciężka, ani piankowa – jest taka w sam raz. Całość wieńczy śmietanowa klajdra – ekstrakt z wanilii sprawia, że „zwykła śmietana” urasta do rangi pysznej polewy. Ja użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera z serii produktów „Ze świata natury” – jest on gęsty, dlatego nie rozrzedzi nam śmietany, a naturalny smak najlepszej odmiany wanilii nada wyjątkowy i intensywny smak klajdrze (więcej o wanilii tutaj). Kuszący takimi smakami sernik powinien podbić niejedno podniebienie.

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodemSernik miodowy z wanilią – spód:

  • 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dr. Oetker

Sernik miodowy z wanilią – masa:

  • 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu lub gęstego sera z wiaderka
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 dużych (xl) lub 7 mniejszych (m) jajek
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
  • ciut ponad ½ szklanki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik miodowy z wanilią – klajdra:

  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
  • do dekoracji: bakalie, cynamon, rozmaryn

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół). Przygotowujemy spód do sernika. Orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło (wyjęte 3 godz. wcześniej z lodówki) i rozcieramy palcami z mąką – jak na kruszonkę. Gdy całość się połączy, dodajemy orzechy. Kruszonką wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm (nie trzeba niczym smarować). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

W misie miksera umieszczamy mielony twaróg, miód, mąkę i ekstrakt z wanilii Bourbon. Miksujemy na niewielkich obrotach do połączenia i dodajemy stopniowo po jednym jajku (nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzać zbytnio masy). Gdy całość się połączy wlewamy powoli śmietankę, miksując dalej. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez ok. 80-90 minut. Po tym czasie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie na blacie. Na całkowicie zimny sernik nakładamy klajdrę: do gęstej śmietany dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii Bourbon i mieszamy łyżką (nie mikserem!). Rozsmarowujemy po wierzchu sernika i chowamy na min. 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ozdabiamy np. bakaliami, cynamonem lub/i rozmarynem.

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Wpis zawiera lokowanie produktów Dr. Oetker 
Więcej inspiracji na stronie Wszystkiego Słodkiego
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!