KaszakCiasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie, kaszowiec, miodowa stefanka, ciasto z kaszą, a dla mnie po prostu… kaszak. Nazwałam tak to ciasto przypadkowo, przyjęło się i funkcjonuje u mnie tak od dawna 🙂 To jedno z moich ulubionych – nie jest słodkie, za to wilgotne i z niezwykłą masą kaszową. Jest wysokie –  ma ok. 6 warstw – ale za to samej pyszności.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek miodu

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy mannej

Ze wszystkich składników na placek zagnieść ciasto.  Będzie dość lepiące. Blaszkę ok. 35 cm x 20 cm wyłożyć pergaminem i łyżką maczaną w wodzie rozsmarować na niej 1/3 ciasta. W ten sam sposób pieczemy 3 placki w 180ºC – należy je wyjąć, gdy tylko się zarumienią. Placki kroimy jak tort na dwie warstwy  (jak nam się uda mogą być też trzy). Przygotowujemy masę. Na gorącym mleku gotujemy 8 łyżek kaszy. Następnie studzimy.  Miksujemy masło z cukrem i dodajemy stopniowo po łyżce kaszy. Ciasto przekładamy masą, każdą warstwę dociskając do poprzedniej. Możemy polać polewą, ugotowaną z poniższych składników.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zwilgotnieją od masy. Do ciasta na zdjęciu dodałam ciemny miód spadziowy dlatego ciasto ma tak intensywny kolor.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!