KaszakCiasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie, kaszowiec, miodowa stefanka, ciasto z kaszą, a dla mnie po prostu… kaszak. Nazwałam tak to ciasto przypadkowo, przyjęło się i funkcjonuje u mnie tak od dawna 🙂 To jedno z moich ulubionych – nie jest słodkie, za to wilgotne i z niezwykłą masą kaszową. Jest wysokie –  ma ok. 6 warstw – ale za to samej pyszności.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek miodu

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy mannej

Ze wszystkich składników na placek zagnieść ciasto.  Będzie dość lepiące. Blaszkę ok. 35 cm x 20 cm wyłożyć pergaminem i łyżką maczaną w wodzie rozsmarować na niej 1/3 ciasta. W ten sam sposób pieczemy 3 placki w 180ºC – należy je wyjąć, gdy tylko się zarumienią. Placki kroimy jak tort na dwie warstwy  (jak nam się uda mogą być też trzy). Przygotowujemy masę. Na gorącym mleku gotujemy 8 łyżek kaszy. Następnie studzimy.  Miksujemy masło z cukrem i dodajemy stopniowo po łyżce kaszy. Ciasto przekładamy masą, każdą warstwę dociskając do poprzedniej. Możemy polać polewą, ugotowaną z poniższych składników.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zwilgotnieją od masy. Do ciasta na zdjęciu dodałam ciemny miód spadziowy dlatego ciasto ma tak intensywny kolor.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
258 kcal 7064 kcal
Węglowodany
38 g 1034 g
w tym cukry
20 g 546 g
Tłuszcz
10 g 261 g
w tym kwasy tł. nasycone
5 g 142 g
Białko
6 g 153 g
Sól
0 g 3 g
Błonnik
1 g 31 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!