Melba z truskawkamiMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Robi się ją podobnie do paschy. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci.

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2% (najlepiej świeżego, z lodówki)
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 1 małe opakowanie herbatników
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • truskawki lub inne owoce

Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Masa nie może się gotować, może ewentualnie delikatnie “pyrkać”. Gdy na wierzchu będą widoczne grudki sera, wyłączamy ogień i zostawiamy do przestudzenia na ok. 2-3 godziny. W tym czasie możemy wyjąć masło z lodówki i rozcieńczyć galaretkę w ok. 350 ml wrzątku. Po dwóch godzinach Odcedzamy masę – na sitku o drobnych oczkach lub w durszlaku wyłożonym gazą. Zebrany ser zostawiamy na 30 minut, aż dokładnie odcieknie (można go leciutko odcisnąć). Gdyby był jeszcze ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej na noc. Melba najlepsza jest mocno schłodzona.

Melba z truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych