Chłodnik z groszku i awokado doskonale orzeźwi nas w upalne, letnie dni. Jest w nim wszystko – słodycz groszku i pomidorów, moc chili, orzeźwienie od limonki i mięty oraz sytość awokado. Smakował mi najbardziej, ze wszystkich chłodników jakie jadłam! Ciekawym dodatkiem jest kontrastowy dressing z chili, limonki i oleju/oliwy, który nadaje chłodnikowi charakteru. Chłodnik z groszku cukrowego i awokado z nutą pikantnego oleju rzepakowegoTo naturalne źródło kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko dostarczy nam niezbędnych składników, ale także doskonale przeniesie wszystkie smaki. To kto ma ochotę na letni, zdrowy i kolorowy lunch?

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża garść liści świeżej mięty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

Pikantny dressing z chili:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • odrobina słodkiej śmietanki

Jeśli używamy świeżego groszku – ziarenka gotujemy przez 3 minuty, jeśli mrożonego – 5 minut, w osolonym wrzątku. Odlewamy i przelewamy bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił koloru. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na dwóch łyżkach oleju/oliwy, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia wyciskamy do nich dwa ząbki czosnku. Do blendera kielichowego lub malaksera wsypujemy ugotowany groszek (kilka ziaren zostawiamy do dekoracji), przesmażoną szalotkę oraz obrane awokado (plasterek zostawiamy do dekoracji). Zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Przyprawiamy sokiem z limonki, listkami mięty, octem winnym oraz obficie solą i pieprzem. Miksujemy na gładko. Próbujemy czy chłodnik trzeba dodatkowo przyprawić i wstawiamy do lodówki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni grillowej – przekrojeniem do dołu. Po ok. trzech minutach zdejmujemy. Przygotowujemy dressing. Świeżą papryczkę chili blendujemy wraz z olejem/oliwą i sokiem z limonki. Przelewamy przez sitko. Powstanie lekko pikantny dressing. Zupę wyjmujemy z lodówki i nalewamy do talerzy. Dekorujemy ziarnami lub strąkami groszku. Na środku kładziemy awokado oraz grillowane pomidorki koktajlowe. Możemy też położyć listek świeżej mięty. Chłodnik z groszku polewamy (lub robimy fantazyjne kleksy) dressingiem z pikantnego oleju rzepakowego oraz słodką śmietanką. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

Chłodnik z groszku cukrowego i awokado z nutą pikantnego oleju rzepakowego

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych