Zupa z młodej kapustyZupa z młodej kapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej.

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki)
  • około 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 młode marchewki
  • 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa)
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli (najlepiej do smaku)
  • ok. 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • duża szczypta mielonego pieprzu

Z kapusty obrywamy dwie-trzy warstwy zewnętrznych liści oraz wycinamy głąb. Kroimy w drobne paseczki i delikatnie solimy. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka.

Zupa z młodej kapusty

PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona, ale zupy miałam nie dawać na bloga, a jak już się zdecydowałam, to nie chciała współpracować – wylała się i już przeszła mi ochota na robienie jej więcej fotografii 😉

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
157 kcal 4411 kcal
Węglowodany
3 g 87 g
w tym cukry
2 g 45 g
Tłuszcz
13 g 357 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
5 g 133 g
Białko
8 g 213 g
Sól
0 g 12 g
Błonnik
1 g 18 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!