Uwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka etapów (trzeba przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe. W smaku jest to coś pomiędzy klasycznym biszkoptem z truskawkami, a wilgotną serową struclą. Dla mnie zdecydowanie smak lata.
Biszkopt z serem i truskawkami:
- 500 g twarogu (w kostkach/zmielonego) w temp. pokojowej
- 8 jajek w temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z cytryny
- 400 g świeżych truskawek
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej, 50 g zimnego masła, 4 łyżki drobnego cukru
Twaróg (niektóre firmy mają zmielony twaróg w kostkach, ja używam ze Strzałkowa) rozgniatamy wraz z dwoma żółtkami, skórką otartą z cytryny, 4 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami cukru z wanilią (jeśli twaróg był niezmielony warto zmiksować całość blenderem). Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż otrzymamy jednolite okruchy.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito. W dużej misie miksera ubijamy białka (wraz z tymi pozostałymi od masy serowej, czyli razem 8), a gdy tylko staną się puszyste dodajemy powoli, łyżka po łyżce ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków. Gdy dodajemy już cały cukier miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 7-10 minut. Dodajemy po jednym żółtku, dodając następne dopiero, gdy poprzednie się wmiesza. Powoli, cienką strużką i partiami, dodajemy olej – ciągle nie przerywając miksowania. Gdy dodamy cały olej wyłączamy mikser. Dodajemy po 2 łyżki mąki z proszkiem (można przesiać drugi raz bezpośrednio do miski) i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką od dołu do góry. Gdy wmieszamy całą mąkę wlewamy około połowę ciasta do prostokątnej formy wyłożonej papierem – ok. 20x30cm lub podobnej. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z termoobiegiem lub 175°C góra-dół. Na wierzchu ciasta rozkładamy połowę sera (ja rozkruszam dłońmi). Zalewamy drugą częścią ciasta, rozprowadzamy równomiernie i rozkruszamy pozostały ser. Rozkładamy równomiernie truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 minut. Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Wypróbuj także biszkopt z kremem budyniowym i biszkopt z bitą śmietaną z mojego bloga
O jaaaa, ale to jest super! Przepis do wypróbowania, tak idealnie na teraz. I chyba mogę sięgnąć również po inne owoce, prawda? 🙂
Trochę sernik, trochę ciasto z truskawkami? Rewelacja!
Mniam! Jak smakowicie wygląda :O teraz w sumie jest sezon na ciasta drożdzowe lub kruche z owocami, a biszkoptowe – chyba czas spróbować i takich 🙂
Kolejny wypróbowany przepis z tej strony i kolejny udany debiut :)! Ciasto mięciutkie, kwaskowate od sera i nadrabia słodyczą z biszkoptu i kruszonki. Ja zrobiłam na ksylitolu i tez wyszedł ekstra. Bardzo zachęcam. A ja na pewni do przepisu wrócę 🙂
aha dodam ze zrobilam z odrobina swiezych malin i odmrozonymi jagodami. takze wariantow mozna zrobic sporo z tego ciasta 🙂