Krewetki toskańskie w sosie śmietanowo-czosnkowo-serowymSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie go bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze 🙂

Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym:

  • 600 g surowych krewetek (szarych, mogą być mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g)
  • 1/3 – 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g świeżego szpinaku “baby”
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron

Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można zostawić lub usunąć), nacinamy wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Oczyszczone krewetki płuczemy i osuszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dodajmy wyciśnięty czosnek. Wrzucamy krewetki i smażymy do czasu, aż zmienią kolor (ok. 2 minuty). Wyjmujemy je i odkładamy, a na patelnię (tylko jeśli potrzeba) dolewamy łyżkę oleju (z zalewy od pomidorów) i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (lub szalotki). Podsmażamy ją, a gdy zacznie się rumienić, wlewamy białe wino. Po minucie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz kapary. Dusimy je przez kolejne 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z mlekiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy zioła prowansalskie. Wrzucamy umyty szpinak – po wymieszaniu powinien szybko stracić na objętości. Gdy tak się stanie, dodajemy od 1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu. Zagotowujemy. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Dokładamy usmażone wcześniej krewetki i od razu podajemy.

Inspiracja od Cafe Delites.

Krewetki toskańskie w sosie śmietanowo-czosnkowo-serowym

Krewetki toskańskie w sosie śmietanowo-czosnkowo-serowym

Krewetki toskańskie w sosie śmietanowo-czosnkowo-serowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych