Sernik, który nie pęka i nie opada? Ten właśnie taki jest! Kremowy sernik zebra kusi smakiem wanilii i kakao. Naprzemiennie nałożona jasna i ciemna masa sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy sernik w paski. Taki wypiek jest nie tylko smaczny, ale wygląda wyjątkowo efektownie. Do naprzemiennego nakładania zebry warto zaangażować dzieci. Dzięki nienapowietrzonej masie i pieczeniu w niskiej temperaturze sernik wychodzi równy i nie zapada się podczas pieczenia.

Aby uzyskać naturalny, głęboki, waniliowy smak masy serowej, użyłam pasty waniliowej intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetker. Jest ona w formie żelu z mnóstwem ziarenek, dlatego nie rozrzedza mas i kremów. Sama naturalna esencja. Odmiana wanilii Bourbon uchodzi za najbardziej szlachetną na świecie, ponieważ jej smak jest wyjątkowo aromatyczny. Smak wanilii różni się bowiem w zależności od miejsca uprawy. Jeśli chcecie poczytać trochę ciekawostek o wanilii – jednej z najdroższych przypraw świata, możecie to zrobić na stronie Ze Świata Natury. Tymczasem wracamy do przepisu na sernik zebra.

Sernik zebraSernik zebra – ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko (białko zachowujemy)
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody

Sernik zebra – masa:

  • 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
  • 250 g mascarpone (ewentualnie gęstej śmietanki 36%)
  • 4 jajka + zachowane białko
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetker
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Składniki na masę wyjmujemy na 2 godziny przed pieczeniem z lodówki. Potem przygotowujemy spód. Kakao, mąkę i cukier puder mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko oraz wodę i zagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera / miksera z hakiem na jednolite ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek i wykładamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół).

Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Miksujemy twaróg wraz z cukrem i mascarpone (lub gęstą śmietanką). Dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy białko pozostałe ze spodu oraz stopniowo po jednym jajku (każde następne dodajemy, gdy masa jest już jednolita). Nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy – do drugiej pastę waniliową Dr. Oetker i także krótko mieszamy do połączenia.

Na podpieczony spód (może być ciepły) wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie 3 łyżki masy waniliowej, Robimy tak do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać, tworząc wzór zebry. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego wrzątek z czajnika. Na środku umieszczamy ruszt i wstawiamy na niego sernik. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), następnie zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku. Chowamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

Sernik zebra

Sernik zebra

Sernik zebra

Sernik zebra

Sernik zebra

Wpis zawiera lokowanie pasty waniliowej Dr. Oetker
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!