Sernik, który nie pęka i nie opada? Ten właśnie taki jest! Kremowy sernik zebra kusi smakiem wanilii i kakao. Naprzemiennie nałożona jasna i ciemna masa sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy sernik w paski. Taki wypiek jest nie tylko smaczny, ale wygląda wyjątkowo efektownie. Do naprzemiennego nakładania zebry warto zaangażować dzieci. Dzięki nienapowietrzonej masie i pieczeniu w niskiej temperaturze sernik wychodzi równy i nie zapada się podczas pieczenia.
Aby uzyskać naturalny, głęboki, waniliowy smak masy serowej, użyłam pasty waniliowej intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetker. Jest ona w formie żelu z mnóstwem ziarenek, dlatego nie rozrzedza mas i kremów. Sama naturalna esencja. Odmiana wanilii Bourbon uchodzi za najbardziej szlachetną na świecie, ponieważ jej smak jest wyjątkowo aromatyczny. Smak wanilii różni się bowiem w zależności od miejsca uprawy. Jeśli chcecie poczytać trochę ciekawostek o wanilii – jednej z najdroższych przypraw świata, możecie to zrobić na stronie Ze Świata Natury. Tymczasem wracamy do przepisu na sernik zebra.
Sernik zebra – ciasto:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko (białko zachowujemy)
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
Sernik zebra – masa:
- 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
- 250 g mascarpone (ewentualnie gęstej śmietanki 36%)
- 4 jajka + zachowane białko
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu
- 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetker
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę wyjmujemy na 2 godziny przed pieczeniem z lodówki. Potem przygotowujemy spód. Kakao, mąkę i cukier puder mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko oraz wodę i zagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera / miksera z hakiem na jednolite ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek i wykładamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół).
Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Miksujemy twaróg wraz z cukrem i mascarpone (lub gęstą śmietanką). Dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy białko pozostałe ze spodu oraz stopniowo po jednym jajku (każde następne dodajemy, gdy masa jest już jednolita). Nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy – do drugiej pastę waniliową Dr. Oetker i także krótko mieszamy do połączenia.
Na podpieczony spód (może być ciepły) wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie 3 łyżki masy waniliowej, Robimy tak do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać, tworząc wzór zebry. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego wrzątek z czajnika. Na środku umieszczamy ruszt i wstawiamy na niego sernik. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), następnie zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku. Chowamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
Wpis zawiera lokowanie pasty waniliowej Dr. Oetker
Pięknie się prezentuje!
Bardzo smaczny. Nie opadł, nie popękał, świetna delikatna konsystencja. Serniki często są suche, ten na pewno do takich nie należy. Rozpływa się w ustach.
Piękny! Brawo! Dziękuję za zdjęcie!
Sernik pyszny, muszę następnym razem muszę zrobić z innego sera, teraz już wiem
Dziękuję ślicznie!
Uwielbiam oglądać takie zdjęcia. Bardzo tu świątecznie ; )
Jeżeli dodaję śmietankę zamiast mascarpone to trzeba ją wcześniej ubić?
Nie 🙂
Ile dodać cukru z wanilią zamiast pasty?
1 łyżkę 🙂
Witam .
Właśnie zabieram się do robienia sernika „Zebra” i nie widzę w przepisie proszku do pieczenia ?Ma być jeżeli tak to ile łyżeczek?
Nie dodajemy proszku
Czy papier do pieczenia wyłożyć również na boki tortownicy?
Nie trzeba wykładać – kruche ciasto pięknie odstaje od brzegów po upieczeniu
Czy białko które dodajemy do masy serowej ma być ubite ?
Nie, nic nie ubijamy
Dlaczego ciasto opadlo z boków tortownicy
Jest przepyszny, wyszedł idealnie! Polecam każdemu!!! Wszyscy są nim zachwyceni 🙂
Idealny!!! Dziękuję za zdjęcie! :)))
Sernik pyszny, ja dodałam proszek do pieczenia i było ok. Mój lekki błąd nierownomiernie dawkowalam kolorystykę wyszedł więcej kakaowy ale na błędach człowiek się uczy smak obłędny super przepis pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 wszystkiego dobrego!
Sernik super. Wyszedł poprostu prze pyszny.
Brawo!
Sernik wyglada bardzo apetycznie.Mam pytanie.Jaka ma byc wielkosc tortownicy? czy po wylozeniu obu mas na spod po srodku,nastepnie rozprowadzamy lyzka po calosci?
Srednica jak w przepisie – 24 cm 🙂 Masa sama się rozpływa, ja nie rozprowadzałam 🙂 Trzymam kciuki!
Dziekuje bardzo.Rzeczywiscie podala Pani wczesniej wymiary tortownicy.Przeoczylam 🙂
Nie szkodzi, zawsze lepiej dopytać!
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło wspaniałe ❤
Perfekcyjne!
Pyszny i prezentuje się genialnie.
Ja zrobiłam jeszcze czekoladową polewe na górę.
Świetny pomysł!
Sernik skradł nasze serca pyszny
Tylko zamiast maki ziemniaczanej dałam skrobie ziemniaczana 1,5 łyżeczki bo nie miałam mąki
Piękny!
Nie mogłam się powstrzymać. Musiałam spróbować jeszcze przed włożeniem do lodówki
I jak? :)))
Dzień dobry,
Czy można czymś zastąpić pastę waniliową?
Cukrem z wanilią – 1 łyżka
Przepyszny serniczek.
czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń?
Tak 🙂
a tez 2 czubate lyzki tego budyniu?
Tak samo 🙂
Czy trzeba kruche ciasto trzymać koniecznie w lodówce przez godzinę czy można od razu upiec?
Witam, czy można zrobić ten sernik bez ciasta na spodzie i bokach?
Tak, spód wykładamy wtedy papierem do pieczenia
Czy sernik trzeba piec w kąpieli wodnej?
Pięknie wygląda, muszę spróbować zrobić taką zebrę. Dodam, że zawsze tak piekę każdy sernik – podobnie jak Pani – długo, w niskiej temperaturze, a po upieczeniu wyłączam grzanie i zostawiam w zamkniętym piekarniku, może nie do ostygnięcia, ale przynajmniej na tak długo jak się piekł. Przed pieczeniem lekko uderzam tortownicą z masą o blat, żeby wyszły bąbelki powietrza. Jest równiutki, nigdy nie pęka i jest pyszny. Najczęściej robię na lekko podpieczonym kruchym cieście wymieszanym z grubo posiekanymi migdałami. Ten przepis baaaardzo mi się podoba, tylko nie jestem pewna czy to naczynie z wodą jest konieczne, ja tego nigdy nie stosowałam. Czy to coś daje? Masa chyba jet dość płynna, jak gęsta ale lejąca się śmietana, prawda?
Moja pierwsza zebra w piecu zobaczymy co wyjdzie
Wyszło tylkbmusse zrobi trochę cieńszy spod w smaku ok