Placek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą charakteryzuje także to ciasto ze słodką, bezową pianką. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie można zrobić. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Składniki na tradycyjną „dużą blachę”.
Ciasto z rabarbarem i bezą – spód:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550-650
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 6 żółtek jaj
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch:
- 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny)
- 6 białek jaj
- 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji
Wszystkie składniki na półkruche ciasto należy zagnieść (masło kroimy uprzednio na małe kawałki) – ręcznie lub mikserem czy malakserem. Ciastem wykładamy blachę około 36×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem. Chowamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy spód przez ok. 25 minut – aż do lekkiego zrumienienia.
Gdy spód się piecze, myjemy rabarbar, odrywamy liście i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Posypujemy rabarbar jedną łyżką mąki ziemniaczanej, jedną łyżką cukru i szczyptą cynamonu. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem, a gdy będą puszyste powoli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy ok. 5 minut, aż do rozpuszczenia cukru. Na końcu dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na upieczony spód (może być ciepły) wykładamy rabarbar i równomiernie rozkładamy go na powierzchni spodu. Na rabarbarze rozsmarowujemy pianę z białek. Posypujemy garścią płatków migdałowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) na 15-20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C (lub 120°C z termoobiegiem) i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w gorącym piekarniku i wyjmujemy. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
Wygląda imponująco!
Witam!Mam pytanie,gdzie I kiedy dodajemu druga lyzke maki ziemniaczanej?
Do białek. Już dopisuję do wpisu, dziękuję za czujność!
Przyrządziłam ciasto zgodnie z przepisem i wyszło przepyszne! Lubię wykorzystywać rabarbar w moich wypiekach. Dodaje ciastu orzeźwienia i przełamuje smak słodyczy. Z bezową pianką komponuje się idealnie 🙂 dodatkowo jest kruche, rozpływa się w ustach. Wszystkim bardzo smakowało i szybko zniknęło z talerza 🙂
Witam 🙂 Mam pytanie, czy zamiast migdalow moge zetrzec na tarce 1\3 ciasta? Czy powinnam dodac wiecej maki (i chyba masla ) aby starczylo. Moja blaszka jest ciut wieksza od Pani blaszki . Serdecznie pozdrawiam 🙂
Najlepiej pominąć migdały – oczywiście można zetrzeć trochę ciasta na wierzch, ale przy większej blaszce należałoby zwiększyć proporcje. Jeśli nie wykorzystujemy ciasta na wierzch to przy minimalnie większej blaszce nie trzeba zwiększać składników – ciasto będzie po prostu odrobinę niższe 🙂
Dziekuje za odpowiedz 🙂
Witam 🙂 skladnikow nie zwiekszylam. Zamiast rabarbaru mialam dostepne truskawki. Beza wyszla jak pianka, lekka i pyszna z chrupka gora 🙂 Dziekuje za przepis 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Zrobiłam dzisiaj to ciasto w dużej blaszce i naprawdę jest go sporo 🙂 do tej pory nie przepadałam za rabarbarem ale muszę przyznać, że po tym przepisie zmieniam zdanie na jego temat. Świetny przepis, ciasto bardzo smaczne, polecam! (Ps. Do ciasta zapomniałam dodać śmietany, a mimo to wyszło super)
Pycha! 🙂
Witam mozna dać borówki ?