Ta focaccia jest wyjątkowa – nie tylko jest pyszna, ale też może wspaniale wyglądać – niczym obraz. Na instagramie widziałam piękne focaccie z jadalnymi kwiatami. Okazało się, że może być całkiem niezła także z wykorzystaniem prostych ziół – szczypiorku, pietruszki i bazylii oraz zielonych szparagów. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli także innych ziół – tymianku, czosnku niedźwiedziego, dymki czy rozmarynu. Poza sezonem można zrezygnować ze szparagów. Ułożenie dodatków jest dowolne – ogranicza nas wyobraźnia. Możemy zrobić kwiaty z czerwonej cebuli czy czarnych oliwek lub użyć tych jadalnych. Mi najbardziej smakowały fragmenty ze szparagami i szczypiorkiem.

Sama focaccia jest bardzo prosta do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać jej składniki łyżką i… zostawić na noc do fermentacji w lodówce. Resztę załatwi za nas czas i dobra oliwa. Pamiętajcie więc, że działamy wieczorem, a pieczemy na drugi dzień. Ten przepis z powodzeniem możecie wykorzystać także do przygotowania spodu do pizzy.

Pyszna focaccia ze szparagami i ziołamiFocaccia ze szparagami:

  • 3 i ½ szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 650-750)
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szparagów (ok. 400-500 g)
  • pół małej, czerwonej cebuli lub szalotka lub suszone pomidory lub garść czarnych oliwek
  • dowolne zioła np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia

Do miski wsypujemy mąkę, wodę, drożdże instant oraz sól. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Będzie bardzo lepiące (tak ma być!). Zwilżonymi w oliwie dłońmi wyjmujemy na chwilę ciasto, a do miski wlewamy ok. 2 łyżki oliwy. Wkładamy z powrotem ciasto i obracamy je, aby z każdej strony zamoczyło się w oliwie. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin (maksymalnie na 24 godziny).

Na drugi dzień, na 3 godziny przed podaniem, wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę minimum 36×24 cm lub większą (u mnie 30×40) wykładamy papierem i smarujemy łyżką oliwy. Dłonie zwilżamy oliwą i wykładamy ciasto. Rozciągamy je palcami i wygniatamy (nie wałkujemy!), aż wypełnimy formę. Wierzch smarujemy kolejną łyżką oliwy. Układamy zioła, cebulę pokrojoną w plastry oraz szparagi z odciętymi końcówkami (ja łamię końcówki – same pękają w zdrewniałych miejscach – aby nie marnować, można je ugotować i dodać do pesto!). Zostawiamy nakryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (np. w piekarniku nagrzanym do 30 stopni). Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do najwyższej możliwej temperatury (ok. 250°C). Wstawiamy focaccię i pieczemy przez 15-20 minut, aż zmieni kolor na złoty – powinna być chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku. Zjadamy (najsmaczniejsza jest ciepła) maczając w oliwie.

Focaccia ze szparagami

Focaccia ze szparagami i ziołami

Focaccia ze szparagami i ziołami - najlepsza

Focaccia ze szparagami i ziołami - najlepszy przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!