Dżem z rabarbaru z imbiremDżem z rabarbaru  z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze co z niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki.

Dżem z rabarbaru z imbirem:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 400 g cukru (2,5 szklanki)*
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sok z całej cytryny

Rabarbar myjemy, osuszamy i obcinamy końcówki. Niektórzy obierają rabarbar z włóknistej skórki – ja tego nie robię. Kroimy łodygi na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na co najmniej 2 godziny lub do czasu, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dodajemy do niego sok z cytryny i drobno starty imbir. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Gdyby zebrała się piana, zbieramy ją. Dżem jest gotowy, gdy po wylaniu odrobiny na talerz i przejechaniu łyżką nie zlewa się do środka.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszło trzy), porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

* ilość dla dojrzałej, różowej odmiany rabarbaru

Dżem z rabarbaru z imbirem

Dżem z rabarbaru z imbirem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych