Ziemniaki jak z ogniska 1Smak potraw z grilla nadal za mną chodzi. Nie było majówki z prawdziwego zdarzenia, a na pocieszenie wysłałam małża po kaszankę do mięsnego. Skończyła się. Musiałam więc wymyślić coś innego. Zamarzyły mi się gorące ziemniaki z ogniska. Okazało się, że drobna sztuczka może sprawić, że w piekarniku uda się przygotować identyczne pyry. To mąka, która stworzy chrupiącą skorupkę i wędzona papryka, która nadaje ogniskowego aromatu. Nie ma co opisywać – je po prostu trzeba przygotować.

Ziemniaki jak z ogniska:

  • 1 – 1,5 kg ziemniaków jednakowej, średniej wielkości
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki miałkiej soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki w proszku

Piekarnik nagrzewany do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, sól, czosnek i paprykę. Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i jeszcze mokre obtaczamy w mieszane mąki. Wykładamy na papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny lub do czasu aż będą miękkie (wbity nóż wejdzie bez problemu – mniejsze, młode ziemniaki mogą być gotowe już po 45 min.). Podajemy tak jak ziemniaki z ogniska – w towarzystwie soli i masełka.

Ziemniaki jak z ogniska 2

Ziemniaki jak z ogniska 3

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
93 kcal 987 kcal
Węglowodany
19 g 197 g
w tym cukry
1 g 8 g
Tłuszcz
0 g 2 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 0 g
Białko
3 g 28 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 23 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!