Kruche ciasto z rabarbarem i różową piankąSezon na rabarbar już się kończy, dlatego mam dla Was jeszcze jeden klasyczny wypiek – kruche ciasto z rabarbarem w stylu pleśniaka – do tego delikatna, różowa, malinowa pianka. Typowo wiosenne ciasto. Jeśli rabarbar to nie wasza bajka, doskonale nadadzą się do niego także maliny, wiśnie czy porzeczki. To jeden z tych wypieków, które po prostu trzeba popełnić. Malinowa pianka rządzi.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Różowa pianka z rabarbarem:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie malinowe (sam proszek)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26-28 cm lub prostokątnej blaszki ok. 30 na 20 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Schłodzony spód podpiekamy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i liście. Łodygi kroimy na ok. 2 cm plastry. Posypujemy cukrem z wanilią (lub wanilinowym) i dokładnie obtaczamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Na końcu wmiksowujemy wolno dosypywane budynie i olej. Piankę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!