Biały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji ;). Co chwila podjadałam z lodówki.
Składniki:
- 250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki)
- 125 g masła
- 100 g cukru (2/3 szklanki)
- 100 ml wody (mniej niż pół szklanki)
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 g orzechów pistacjowych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy
- 220 g herbatników
Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz żurawinę, pistacje i posiekaną skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy rozkruszone herbatniki – ponownie mieszamy i od razu przekładamy do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej przezroczystą folią spożywczą (bakalie i herbatniki należy dodawać szybko, bo masa stygnąc bardzo szybko tężeje). Wyrównujemy, dociskamy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Biały blok podajemy schłodzony, pokrojony na małe kawałki.
Świetny przepis, a blok tak pięknie wygląda 🙂 Mój mąż byłby zachwycony. Chyba się skuszę i zrobię a i sam chętnie zjem 🙂
O pyszności. Uwielbiam blok czekoladowy, chociaż stricte z dzieciństwem mi się nie kojarzy, bo poznałam jego smak mając lat zaawansowane naście. Nie zmienia to faktu, że lubię do niego wracać. 🙂
Wygląda bosko ten biały blok. Nigdy nie robiłam, muszę w końcu się skusić 🙂
Też bym ciągle podchodziła do lodówki:)
Wspaniała propozycja, bardzo mnie cieszy że nie ma w tym bloku białej czekolady (za która nie przepadam)
Nie ma – i bez czekolady jest bardzo słodki 🙂
Wygląda wspaniale! jakoś kojarzy mi się dzieciństwem. Jednak wtedy bloki zwykle miały trochę wafelków i czasem rodzynki. Twój blok jest już ekstrawagancją wśród bloków 🙂
Wygląda przepysznie! Najeżony bakaliami, uwielbiam 🙂
Blog czekoladowy uwielbiam i pewnie na wariację też się skuszę, zwłaszcza, że ostatnio czekolada chodzi za mną non stop.
Ten jest po prostu biały, ale nie czekoladowy. Na czekoladowy zapraszam tu: https://www.poezja-smaku.pl/blok-czekoladowy/
Generalnie wolę tradycyjne smaki i nie lubię udziwnień, ale myślę, że blok na biało nie byłby taki zły ^^
Świetny przepis. Choć pochodzi z PRL-u, to nie przypomina tamtych biednych czasów. Wygląda wspaniale i raczej też nie odchodziłabym od lodówki!
Jest pyszny. Świetna opcja jak ktoś nie lubi z kakao, zamiast pistacji można dać inne orzechy
Polecam
Ale narobiłaś mi smaku, uwielbiam takie słodkości. Moja mama robiła ciemny z ryżem preparowanym jak byłam mała. Pyszności. Zapisuje przepis 🙂
Takiego białego bloku jeszcze nie miałam okazji jeść. Wygląda świetnie 🙂
Doskonała wariacja!
Chyba bym nie odpuściła ani kawałka…
Wygląda powalająco!! Mój mąż byłby w siódmym niebie!
mmm… coś pysznego, super się prezentuje taki blok 🙂
Bardzo fajny, ciekawy przepis. Z chęcią bym spróbowała takiego smakołyku.
Czarujesz 🙂
pysznie wygląda Twój blok : )
Trochę wygląda jak chałwa, chętnie bym pochrupała 🙂
Dla mnie każde ciasto czy inne danie z żurawiną jest zawsze przepyszne, a taki blok w którym znajdują się jeszcze pistacje jest po prostu za….zarąbisty !!!!
apetyczny!!!
Nigdy nie jadłem czegoś tak wyśmienitego. Bardzo dobry przepis. Polecam z całego serca.
boszszsz, królestwo za kawałek tego specjału:)
mmmmm, aż ślinka cieknie 🙂
Wygląda tak bardzo kusząco ! Chyba zjadłabym cały taki blok 🙂
Wygląda obłędnie. Na pewno wypróbuję przepis. Na początku myślałam, że jak biały to z białą czekoladą. Super propozycja!