Biały blok z mleka w proszkuBiały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji ;). Co chwila podjadałam z lodówki.

Składniki:

  • 250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki)
  • 125 g masła
  • 100 g cukru (2/3 szklanki)
  • 100 ml wody (mniej niż pół szklanki)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 g orzechów pistacjowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy
  • 220 g herbatników

Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz żurawinę, pistacje i posiekaną skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy rozkruszone herbatniki – ponownie mieszamy i od razu przekładamy do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej przezroczystą folią spożywczą (bakalie i herbatniki należy dodawać szybko, bo masa stygnąc bardzo szybko tężeje). Wyrównujemy, dociskamy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Biały blok podajemy schłodzony, pokrojony na małe kawałki.

Biały blok z mleka w proszku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych