Wegetariańskie flaczki z boczniaków to warzywny zamiennik tradycyjnych, polskich flaków. Niestety za oryginalną potrawą nie przepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole.
Składniki:
- 800 ml przegotowanej wody lub bulionu
- 400 g boczniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem flaczki z boczniaków posypujemy posiekaną natką pietruszki.


O tak 🙂 Z boczniaków uwielbiam i robię, a za tradycyjnymi tak jak i Ty nie przepadam ;/ Muszę zrobić bo mi smaka narobiłaś!
A ja lubię prawdziwą wersję ale lubię też boczniaki:)
już po składnikach widać że flaczki muszą być pyszne
Gotowałam kiedyś taka zupę, była bardzo, bardzo smaczna 🙂
Nie jadałam nigdy, ciekawa jestem jak to smakuje 🙂
Boczniaki znam tylko w formie smażonej. Oj, takie flaczki to bym zjadła.
Łał! nigdy nie jadłam takich flaczków! nie jestem niestety fanem grzybów, ale moi rodzice z pewnością by skosztowali, więc może ukradnę Twój przepis?:P
Dla mnie to też kompletna nowość, ale wygląda rewelacyjnie 🙂 Lekka wersja flaczków, super!
U mnie w regionie jest prawdziwe boczniakowe zagłębie i sporo dań z boczniaków już jadłam. Flaczków może nie, ale gulasz z boczniaka też jest przepyszny.
Tradycyjnych flaczków też nie lubię, takie zjadłabym z chęcią 🙂
Bardzo zdrowa potrawa. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają ergotioneinę, która działa jak antyoksydant. Ponadto grzyby posiadają dużą ilość witamin i mikroelementów, jednak niektóre z nich (jak witamina C), w wyższej temperaturze zostanie zutylizowana.
Pozdrawiam
Normalnych falczków nie lubię i nie robię, ale takie bym spróbowała, pysznie wygladają 🙂
Zawsze chciałam zrobić, ale jakoś się nie złożyło 😉 Lubię tradycyjne flaki, ale tylko ten rosołek – mięsa nie tknę 😉
a flaczki normalne zjem, ale sama nie robię.natomiast te są ciekawe 🙂
Wyglądają przesmacznie!
Uwielbiam je.
Ja też nie przepadam za flakami, ale chętnie wypróbuję tę wersję, z boczniakami 🙂
Jadłam, pyszotka! 😀
Ciekawe, apetyczne połączenie 🙂
ooo coś dla mnie! szukałam fajnego przepisu z wykorzystaniem boczniaków i znalazłam 🙂
Poproszę o miseczkę, bardzo lubię tego rodzaju danka 🙂
Rewelacyjny pomysł! Mniam! 🙂
Pyszna zupka, naprawdę polecam, świetna na zimę, rozgrzewająca 🙂
Zupka bardzo dobra. Polecam wszystkim niezdecydowanym. Przekonalam sie nawet do tymianku.
Przepis wypróbowany i zapisany na przyszłość. Bardzo smaczne 😀
Wspaniałe te flaczki, zachwyciło mnie bogactwo smaków, na pewno zrobię jeszcze nieraz☺