Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki Barszcz z pieczonych burakówdo barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.

Barszcz:

  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebulka
  • 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem. Gdyby był za mało kwaśny przyprawiamy dodatkowo sokiem z cytryny.

Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.

Barszcz z pieczonych buraków

PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!