Sałatka śledziowa na pumpernikluNie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej, śledziowej sałatki (szuby). Jest popularna w Rosji i na Ukrainie, a w Polsce najczęściej spotyka się ją na Podlasiu. Moja rodzina za nią wprost przepada i jest obowiązkowym punktem każdych większych, rodzinnych spotkań. W Wigilię zaczynamy nią dzień – rano obchodzimy imieniny mamy i nigdy nie może jej zabraknąć. Do sałatki warto użyć dobrej jakości majonezu – przekłada się nim każdą warstwę i jest tutaj kluczowy. Polecam czytać etykiety i sprawdzać skład. Ja użyłam Majonezu Kieleckiego – ma bardzo krótką listę składników i nie ma w nim żadnych ulepszaczy czy konserwantów. W tym roku sałatka śledziowa podana będzie u mnie w formie przystawki. Wystarczy złożyć sałatkę w małym naczyniu i użyć pumpernikla, żeby uzyskać eleganckie porcje.

Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba):

  • 3 ugotowane średnie buraki
  • 3 ugotowane średnie marchewki
  • 3 ugotowane średnie ziemniaki
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 płaty śledzi w słonej zalewie
  • 2 cebule szalotki
  • mleko do namoczenia śledzi
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki)
  • ok. 8 plastrów pumpernikla
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól morska

Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie w którym będziemy układać sałatkę (u mnie maleńkie garnuszki) przykładamy do pumpernikla i nożem wycinamy kształt podstawy. Wykładamy całe naczynie folią spożywczą. Następnie budujemy sałatkę.

Na dno naczynia wsypujemy warstwę (1-2 łyżki) startych jajek. Delikatnie je solimy, lekko uklepujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Układamy warstwę startej marchewki – delikatnie solimy, uklepujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę buraków – także solimy i smarujemy warstwą majonezu. Układamy warstwę ziemniaków – solimy i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy cienką warstwę śledzi (już nie solimy) i przyciskamy pumperniklem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przykładamy do każdej sałatki talerzyk i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folię. Dekorujemy szczypiorkiem.

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatkę możemy też przygotować w jednym dużym naczyniu (wtedy nie używamy pumpernikla) – kolejność warzyw musimy wtedy odwrócić. Na dno naczynia układamy wtedy śledzie – majonez – ziemniaki – majonez – buraki – majonez – marchewki – majonez – jajka (nie zapomnijmy tylko o soleniu każdej warstwy warzyw).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych